Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олег Ніколенко: «Продовольча криза нам не загрожує»

31 липня 2014 - 14:09

Олег Ніколенко: «Продовольча криза нам не загрожує»

У ході прес-конференції керівництва обласної державної адміністрації щодо підсумків соціально-економічного розвитку регіону за І півріччя поточного року заступник голови – керівник апарату ОДА Олег Ніколенко зупинився на ситуації в аграрному секторі економіки.

За словами посадовця, протягом звітного періоду робота агропромислового комплексу була зорієнтована на підвищення ефективності та продуктивності.

У складних агрокліматичних умовах запорізькі аграрії зібрали понад 2,2 млн. тонн зерна нового врожаю, у тому числі 1,7 млн. тонн пшениці, з яких 70%  - продовольча.

- Запорізькі аграрії в минулому році посіяли зернові в сприятливих умовах. Восени ми отримали найбільший озимий клин у країні. Разом з тим, пізніше довелося стикнутися з такими явищем, як зимова засуха. Весінні дощі покращили ситуацію далеко не на всіх територіях області. Крім того, аграрії сіяли та збирали врожай в умовах нестабільної суспільно-політичної ситуації, при різкому зростанні цін на паливно-мастильні матеріали та засоби захисту рослин. Незважаючи на всі ці фактори, збирання ранніх зернових та зернобобових культур в області пройшло успішно, тож продовольча криза нам не загрожує, - резюмував Олег Ніколенко.

Враховуючи те, що ряд територій області знаходяться в зоні ризикованого землеробства, в останні роки особлива увага приділяється відновленню зрошувальних мереж. Тільки торік область посіла перше місце в країні по нарощенню зрошувальних площ.

Позитивні тенденції спостерігаються і в тваринництві. Зокрема, за перше півріччя поточного року індекс обсягів продукції тваринництва склав 101% до відповідного періоду минулого року. По всіх категоріях господарств вироблено 46 тис. тонн м'яса в живій вазі (106%), молока 136 тис. тонн або 100%. При цьому Олег Ніколенко підкреслив, що збільшення виробництва валової продукції тваринництва обумовлене, перш за все, підвищенням продуктивності худоби.

Збільшено виробництво продукції в харчовій та переробній промисловості. Виробництво м'ясної продукції і борошна - на 20%, молочної продукції - на 50%, рослинної олії - в 2 рази.

За підсумками оцінки діяльності агропромислового комплексу області індекс промислової харчової продукції склав 112% до рівня минулого року, індекс обсягу сільськогосподарської продукції – 78%. Як пояснив представник обласної виконавчої влади, на останній показник вплинуло те, що через погодні умови в цьому році жнива почались та завершились значно пізніше, ніж торік. Тож на звітну дату  основний урожай ще не було зібрано.

Серед основних завдань для працівників аграрного сектору - провести сівбу озимих культур на площі 660 тис. га, завершити весь комплекс збиральних робіт, забезпечити зростання виробництва харчових продуктів та підвищити продуктивність сільськогосподарських тварин.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна