Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пріоритет нового навчального року - розвиток якості освіти

27 серпня 2014 - 13:25

Напередодні нового навчального року освітяни традиційно зібралися на розширеному засіданні колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, в якому взяли участь  голова ОДА Валерій Баранов та його заступник - керівник апарату ОДА Олег Ніколенко.

До участі в роботі колегії також долучилися заступники голів райдержадміністрацій, міських голів, голів райадміністрацій Запорізької міськради, керівники закладів освіти різних рівнів.

Про  підсумки діяльності системи освіти та результати успішності учнів за минулий навчальний рік поінформував директор Департаменту Микола Ярмощук.

Як повідомив посадовець, знаковими подіями для освітян області став п'ятий  Міжнародний форум «Особистість у єдиному освітньому просторі», проведений у режимі інтернет-конференції, до якого долучились  науковці з семи країн світу. В області також успішно пройшли дві всеукраїнські олімпіади, Тиждень науки, п'ять всеукраїнських науково-практичних конференцій, на п'ятій виставці «Освіта Запорізького краю» продемонстрували свої досягнення та винаходи 140 закладів області.

Вагомих досягнень здобули запорізькі освітяни на п`ятій Національній  виставці-презентації «Інноватика в сучасній освіті». Дипломами І ступеня нагороджено п'ять закладів регіону, за результатами Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти – 2014» вісім представників освіти Запорізького регіону отримали золоті медалі.

Крім того, шість учителів Запорізької області посіли призові місця на конкурсі фахової майстерності «Соняшник-учитель» - 2013, вчителі - позашкільники стали кращими на Всеукраїнському конкурсі «Джерело творчості» в номінації «Керівник гуртка-2013».

Микола Ярмощук відзначив, що минулий навчальний рік пройшов успішно й для запорізьких учнів, які виборювали призові місця в різних олімпіадах та конкурсах. Загалом у Всеукраїнському етапі олімпіад переможцями визнано 55 учасників від області.

- За результатами цих перемог 14 учнів нашого регіону вибороли право на отримання стипендії Президента України. При цьому чотири стипендіати, як і минулого року, - це учні  Запорізького ліцею № 99, по два учні - запорізьких гімназій № 28 та № 46; по одному учню - з ліцею «Перспектива», «Логос», гімназій № 71 та №50, технічного ліцею та Запорізького січового колегіуму. Учениці Приазовської спеціалізованої  школи № 1 «Азимут» призначено стипендію Кабінету Міністрів України, - повідомив посадовець.

Окрему увагу доповідач приділив результатам цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання, в якому Запорізька область посіла 18 місце серед 27 регіонів  України.

- Незважаючи на те, що цей результат є кращим на чотири позиції проти показника минулого року,  все одно він залишається незадовільним. До першої десятки областей України за результатами ЗНО ми потрапили лише з одного предмета – російської мови, посівши дев'яте місце, - зазначив Микола Ярмощук.

Посадовець також поінформував членів колегії про результати аналізу середніх балів сертифікатів ЗНО, отриманих випускниками-медалістами 2014 року. Запорізький регіон показав середній результат сертифікату  172,8 бала, що нижче середньоукраїнського на 2,6%.  Тільки  44 % медалістів  підтвердили свої медалі, отримавши логічні для них 175 балів і вище, 53 %  показали результат від 150 до 175 балів, а 18  нагороджених медалями випускників  отримали  менше  149  балів.

Коментуючи ці цифри, Микола Ярмощук підкреслив, що головним пріоритетом Департаменту освіти і науки ОДА на сьогодні є підвищення якості освіти на всіх рівнях: дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної, позашкільної та вищої.  

- Позитивно вплинути на якість освіти може подальший розвиток мережі навчальних закладів усіх рівнів та забезпечення їх освітніми ресурсами; вирішення кадрових питань та професійного розвитку педагогічного складу; забезпечення ІТ-компетентності  вчителів та учнів. Хочу підкреслити, якщо ми не можемо в достатній мірі впливати на сам зміст освіти, програм і підручників, то інші проблеми та виклики розв'язувати якісно ми просто зобов'язані, -  наголосив посадовець.

 

Управління у справах преси та інформації   

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?