Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запроваджується щоденний моніторинг споживання природного газу в області

2 вересня 2014 - 15:07

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук в селекторному режимі провів засідання антикризового енергетичного штабу.

- Серпень і вересень – це період, за який ми маємо напрацювати систему моніторингу балансу споживання газу. Поки не почався опалювальний сезон, це зробити простіше. Кожен керівник території повинен знати, скільки газу спожито на підприємствах бюджетної сфери,  чи не перебрані ліміти. Це питання стратегічне і його необхідно тримати на особистому контролі, - зазначив, відкриваючи засідання, Петро Гончарук.

Посадовець повідомив, що вже є запит прокуратури щодо посадових осіб, які несуть відповідальність за перевищення лімітів природного газу.

За інформацією генерального директора «Запоріжгаз» Дмитра Нікіфорова, за підсумками серпня трьом категоріям споживачів - тепломережам, промисловим та бюджетним підприємствам - було виділено ліміт у обсязі 29,7 млн. м. куб. газу, а спожито 29,9 млн. м. куб.

Загалом запорізькі споживачі мають скоротити щомісячне споживання газу на 30%. За попередніми підрахунками, таких результатів можна досягнути. Разом з тим, представник обласної виконавчої влади висловив занепокоєння тим, що зима може бути холодною, і тоді споживання газу автоматично збільшиться. Тому Петро Гончарук попередив представників райдержадміністрацій, що під час наступного засідання колегії облдержадміністрації керівники всіх територій звітуватимуть про заходи, вжиті на місцях для впровадження альтернативних джерел енергії.

Наразі посадовець запропонував таку систему моніторингу:  щодня до 10.00 території мають прозвітувати  облдержадміністрації про кількість спожитого газу. Раз на десять днів буде проводитись звірка цих даних зі статистикою «Запоріжгазу». Якщо на якійсь території будуть перебрані ліміти, розглядатимуть ситуацію по кожному підприємству окремо. Для тих, хто перебере встановлений ліміт,  будуть обмежувати подальше споживання.

Таку пропозицію підтримали керівники райдержадміністрацій. Зокрема, представники Василівського та Пологівського районів, на прикладі яких відпрацьовували систему звіту. Вони висловили переконання, що проблем зі збором та опрацюванням даних не повинно виникнути.

Що стосується загальноосвітніх навчальних закладів, для них розроблено індивідуальні графіки навчального процесу.

- Ми враховували специфіку кожної окремої території. Приміром, у Розівському районі, де немає газових котелень, взагалі не змінювали навчальний процес. На інших територіях зимові канікули почнуться переважно з середини грудня і триватимуть до початку лютого, - повідомив директор Департаменту освіти і науки ОДА Микола Ярмощук.

Поки що залишається відкритим питання щодо організації звітування підприємств державного сектору економіки. Однак Петро Гончарук доручив керівнику «Запоріжгазу» підготувати перелік таких підприємств, а також підприємств, які фінансуються з обласного бюджету, щоб з їхніми керівниками на наступному засіданні штабу  опрацювати систему контролю та звітування.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров