Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Центри адміністративних послуг по мірі готовності прийматимуть функції реєстраційної та міграційної служби

30 вересня 2014 - 10:40

Віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман провів всеукраїнську селекторну нараду з питань організації роботи центрів надання адміністративних послуг. Запорізьку область представляв перший заступник голови  обласної державної адміністрації Григорій Самардак.

- Модель адміністративних послуг, яка працювала останні роки в країні, не є ефективною. Маємо в повному обсязі передати повноваження видачі дозвільних документів від центральних органів влади на місця. Вже з першого жовтня частина повноважень реєстраційної та міграційної служби буде передана до центрів адміністративних послуг. Тож  необхідно проаналізувати готовність територій до прийняття та виконання нових обов’язків, - окреслив тему наради  Володимир Гройсман.

У той же час урядовець визнав, що основна законодавча база, яка підготовлена для  передачі  повноважень на місця, наразі не розглянута парламентом, це має відбутись ближче до кінця року. Нині в Україні налагоджено роботу 647 центрів адмінпослуг. Разом з тим, результат аналізу, проведеного лише за двома критеріями - щодо наявності фахівців та організаційно-технічних можливостей – невтішний. Стандартам відповідає лише 11% українських центрів.

У ході наради керівники територій прозвітували про рівень готовність центрів до надання клієнтам нових послуг.

 Щодо ситуації в Запорізький області перший заступник голови ОДА Григорій Самардак зупинився на ряді проблемних питань. Зокрема, посадовець підкреслив, що до цих пір на законодавчому рівні не прописані механізми та процедура взаємодії між центрами та структурами реєстраційної та міграційної служб. Так, не вирішено питання створення баз даних та їх передача центрам. Не прописано порядок зберігання паспортів, не отриманих громадянами більше одного року, а також порядок їх видачі через центри, а в подальшому - повернення в міграційну службу заяв про видачу паспорта. Крім того, потребує роз’яснення процедура надання адміністративних послуг для вимушених переселенців (тимчасова реєстрація, видача паспортів тощо).

Також він повідомив, що до першого жовтня в обласному центрі адміністративні послуги надають 100 паспортистів та 80 державних реєстраторів. Згідно з розпорядженням КМУ від 16.05.2014 № 523-р «Про деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» з першого жовтня всі ці функції будуть покладені на 12 державних адміністраторів, які працюють у єдиному в Запоріжжі центрі адмінпослуг.

- Обсяги роботи центру в Запоріжжі збільшаться в 20 разів при тій самій кількості адміністративних реєстраторів. Не важко спрогнозувати, що замість спрощення процедури та покращення дозвільних послуг можемо отримати протилежний результат та підвищення соціальної напруги серед населення, - висловив занепокоєння Григорій Самардак.

Зважаючи на це,  посадовець запропонував перенести терміни видачі адміністративних послуг у сфері міграції з поетапним їх упровадженням по мірі готовності центрів. Також, на його переконання, доцільно розробити та затвердити державну і місцеві програми з підготовки центрів до надання адміністративних послуг органів виконавчої влади.

Позицію представника Запорізької облдержадміністрації підтримали керівники інших регіонів країни, в тому числі  Дніпропетровської та Харківської областей, де робота центрів надання адміністративних послуг вважається взірцем для прикладу.

Тож, коментуючи виступи представників регіонів, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода пообіцяв опрацювати порушені питання та направити роз’яснення на місця в найкоротші терміни. Разом з тим, він запевнив учасників наради в тому, якщо центри надання адміністративних послуг не будуть готові до виконання дозвільних функцій реєстраційної та міграційної служби, останні не мають права припиняти свою роботу в цій сфері з першого жовтня.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн