Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Порядок призначення субсидій на оплату послуг ЖКГ змінено

30 вересня 2014 - 10:58

Порядок призначення субсидій на оплату послуг ЖКГ змінено

З 1 жовтня поточного року набувають чинності соціальні норми житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами для надання пільг та субсидій, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 „Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”.

Як пояснили в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації, постановою внесено зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Відповідно до змін комісії при місцевих органах виконавчої влади позбавляються права приймати рішення про надання субсидії на збільшену понад норму площу житла; передбачається враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які зареєстровані на житловій площі і декларують відсутність доходу, або доходи яких менші прожиткового мінімуму; субсидія надаватиметься одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок (нині субсидія на загальних підставах призначається лише власнику житлового приміщення).

Крім того, для осіб, які перебувають у шлюбі, зареєстровані і проживають окремо, субсидія призначатиметься на соціальну норму житла (нині субсидія призначається без урахування додаткових 10,5 кв. м. на сім’ю); пільги  будуть нараховуватися відповідно до соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюватиметься.

Якщо в установленому порядку здійснено відключення споживачів від централізованого теплопостачання, але при цьому для обігріву приміщень громадяни використовують побутові електроприлади, то для розрахунку субсидій в опалювальний сезон будуть застосовуватися соціальні нормативи користування електропостачанням для індивідуального опалення. Розрахунки здійснюватимуться на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї та стану зовнішніх і внутрішньобудинкових електромереж.

Також внесено зміни щодо визначення розміру обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги, тверде паливо та скраплений газ. Змінюється розрахунок відсотка обов’язкового платежу сім’ї, який визначатиметься для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу; виключені положення щодо можливості зменшення обов’язкового платежу громадян внаслідок економного споживання послуг; перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюватиметься.

На сьогодні в області, за інформацією Департаменту соціального захисту населення ОДА, за житловою субсидією на оплату житлово-комунальних послуг звернулися 25,4 тис. сімей. Отримали допомогу майже 20 тис. родин або 2,8 % від загальної чисельності сімей у регіоні. Сума коштів, спрямованих із державного бюджету на фінансування соціальної допомоги, склала 34,9 млн. грн.

Субсидію на придбання твердого палива та скрапленого газу призначено 7,2 тис. сімей на загальну суму 6,5 млн. грн. 

За нарахуванням житлової субсидії та роз’ясненнями з приводу нового порядку її призначення необхідно звертатися до управлінь соціального захисту населення області.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області