Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства-боржники шукають шляхи ліквідації заборгованості із зарплати

24 жовтня 2014 - 11:24

Перший заступник голови облдержадміністрації Григорій Самардак провів засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. До обговорення долучилися представники структурних підрозділів ОДА, ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області, прокуратури Запорізької області, відділення національної служби посередництва і примирення в області, керівники територій та підприємств.

Члени комісії приділили особливу увагу стану виплат заробітної плати, виконання графіків погашення заборгованості з неї працівникам підприємств області та погашення боргів з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України.

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Ігор Мещан, загальна сума заборгованості з заробітної плати у вересні поточного року збільшилась на 6,4 млн. грн. і на 1 жовтня 2014 року становила 71,8 млн. грн.

Із загальної суми заборгованості на економічно активні підприємства припадає 30,6 млн. грн. (42,7 %), на підприємства, що перебувають у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, – 41,1 млн. грн. (57,2 %), на економічно неактивні підприємства – 81 тис. грн. (0,1 %).

Динаміка погашення боргів із заробітної плати продовжує визначатися ситуацією на підприємствах державного сектору економіки, де за вересень  2014 року їх сума зросла на 7,6 млн. грн. і на початок жовтня склала 48,4 млн. грн.

Наростили борги економічно активні підприємства державного сектору економіки, в тому числі: 17 структурних підрозділів ДП “Запорізький облавтодор” (Державна служба автомобільних доріг України), ДП “Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, ДНВЗАП “Запорізький центр льотної підготовки ім. маршала авіації О.І. Покришкіна», КП “НВК “Іскра”. 

У ході засідання представники проблемних підприємств прозвітували про причини зростання боргів, а також окреслили перспективи їх погашення з урахуванням затверджених графіків.

23 млн. грн., або 32 % загальної суми боргів по області, заборговано перед працівниками підприємств приватної форми власності. На комунальних підприємствах борги складають 325,6 тис. грн.

Загалом на п’яти із 25 територій області заборгованість із заробітної плати відсутня,  ще на 2 територіях – відсутні борги на економічно активних підприємствах.

Вчасно та в повному обсязі виплачується заробітна плата працівникам  бюджетної сфери.

За підсумками засідання були прийняті відповідні рішення щодо пошуку шляхів вирішення економічних проблем підприємств-боржників і забезпечення погашення заборгованості з заробітної плати. Крім того, головам райдержадміністрацій та міським головам міст обласного значення рекомендовано тримати на особистому контролі стан виплати заробітної плати на підприємствах комунальної форми власності та не допускати виникнення заборгованості з неї.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей