Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Поточні та заплановані заходи

Ппідсумки діяльності служб у справах дітей за 9 місяців 2014 року

28 жовтня 2014 - 14:02

За станом на 01.10.2014 на обліку територіальних служб у справах дітей перебуває 3981  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них  2816 перебувають під опікою ( піклуванням) громадян,  502 - в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Таким чином, всього в сімейних формах виховання проживає 3310 дітей або 83 %   від загальної кількості дітей даної категорії, за аналогічний період 2013 року в сім’ях громадян проживало 79% від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Мають юридичні підстави для усиновлення 1042 дитини. За оперативними даними протягом січня – вересня усиновлено 69 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі: громадянами України  - 40 дітей, іноземними громадянами –29 дітей.

За звітний період створено  14 прийомних сімей та 3 дитячих будинки сімейного типу. Всього до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано 53 нових вихованців.

Всього за станом на 01.10.2014 в області 190 прийомних сімей, де виховується 383 дитини та 18 дитячих будинків сімейного типу зі 119 вихованцями.  

З метою профілактики дитячої безпритульності і бездоглядності, правопорушень серед дітей та підлітків протягом звітного періоду службами у справах дітей із залученням співробітників підрозділів  кримінальної міліції у справах дітей, соціальних працівників, представників сільських та селищних рад продовжено проведення  профілактичних заходів (рейдів) «Діти вулиці», «Вокзал», тощо. Всього за 9 місяців 2014 року  проведено 1278 профілактичних рейдів, виявлено 935 дітей,  які перебували у стані бездоглядності. Із небезпечного середовища вилучено 327 дітей. Влаштовано до закладів соціального захисту дітей – 175 дітей, до закладів охорони здоров’я – 79; повернено в сім’ю – 62, до навчальних закладів – 11 дітей.

Під час проведення профілактичних заходів обстежено 3698 сімей сім’ї, попереджено батьків – 1961 особу, ініційовано притягнення до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків 599 осіб.

Відповідно до ст.53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту» забезпечено проведення в області першого етапу Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок» щодо виявлення дітей шкільного віку, неохоплених навчанням станом на початок 2014-2015 навчального року.

В Запорізькій області проживає 174974 дитини шкільного віку. В ході проведення Всеукраїнського рейду «Урок» виявлено 70    дітей, які не приступили до занять в загальноосвітніх навчальних закладах, профтехучилищах, вузах I-II рівнів акредитації. Протягом вересня повернено на навчання 51 дитину до ЗНЗ, ПТУ, ВНЗ I-II рівнів акредитації; влаштовано на навчання – 2 особи; влаштовано: до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей - 4; до закладів охорони здоров’я – 1 дитину. Невлаштованими на навчання залишилося 12 дітей, робота по поверненню дітей до навчання продовжується.

Під час підготовки до нового навчального року органами місцевої виконавчої влади, благодійними фондами надано допомогу, у тому числі: фінансову, гуманітарну 2365 дітям.

Станом на 10.09.2014 в області було зареєстровано 3920 дітей шкільного віку – переселенців з тимчасово окупованих територій України та адміністративно-територіальних одиниць України, де триває АТО. Дітей зазначеної категорії, які не приступили до навчання не виявлено. Слід зазначити, що 482 таким дітям надано гуманітарну допомогу в підготовці до навчального року.

абезпечено функціонування 6 закладів соціального захисту дітей, у тому числі: 5 центрів соціально психологічної реабілітації дітей  та 1 соціального гуртожитку. Протягом 9 місяців  2014 року в 5 закладах для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах  перебувало 568 дітей, у тому числі 37 дітей із зони проведення антитерористичної операції. Вжито заходів щодо подальшого влаштування дітей, яким встановлено статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Зокрема, 32  вихованці влаштовані під опіку громадян, 26 - в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу; 6 дітей усиновлено громадянами України. В  заклади освіти влаштовано 26 вихованців. Після проведення соціально-психологічної реабілітації повернено: в заклади освіти - 17 вихованців; в біологічні сім’ї – 280; в сім’ї опікунів/ піклувальників – 12 дітей .

На сьогодні у комунальному закладі «Мелітопольський соціальний гуртожиток», який фінансується за рахунок коштів обласного бюджету,   мешкає  24 особи з числа  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від 18 до 23 років. Проживання у закладі – безоплатно.

Введення в експлуатацію комунального закладу «Обласний соціальний центр матері та дитини» Запорізької обласної ради заплановано у листопаді поточного року.

На виконання заходів обласної Програми з реалізації Конвенції ООН про права дитини у 3 кварталі 2014 року проведено:

30 вересня у КЗ ім. М.І. Глінки обласне свято з нагоди Дня усиновлення для 600 усиновителів (які не зберігають таємницю усиновлення), опікунів, піклувальників прийомних батьків, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу з міст та районів області;

30 вересня - короткотерміновий тематичний семінар для працівників галузі «Актуальні питання у галузі соціального захисту дітей в сучасних реаліях України».

З 08 по 12 вересня - навчально-практичний семінар для спеціалістів служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення;

З 27 по 30 серпня, з метою підвищення виховного потенціалу прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу на базі ДОЗ «Северянин» (смт Кирилівка) проведено «Літню школу» для  36 батьків та 84 дітей.

З 3 по 5 липня  - навчально-практичний семінар з актуальних питань діяльності галузі та творчі і спортивні змагання для начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення та керівників закладів соціального захисту дітей. Також, під час проведення заходу відвідано КЗ «Мирненський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» ЗОР; проведено круглий стіл з прийомними батьками та батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу Приазовського району області.

В області прийнята  Програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа на 2013-2015 роки, затверджена рішенням обласної ради від 22.11.2012 №10.

За станом на 01.10.2014 на соціальному квартирному обліку перебуває 362 дитини-сироти та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 16 до 18 років та  983 особи з їх числа віком від 18 до 23 років.

За 9 місяців поточного року житлом з фондів соціального призначення у місті Запоріжжі ( окремою кімнатою у комунальній квартирі) забезпечено 13 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Надано житло 7 особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 3 - у м. Бердянську, Бердянському районі та 4 - у Токмацькому районі області.

Таким  чином, 20 осіб, які перебували на соціальному квартирному обліку забезпечені житлом.

Рішенням сесії Приазовської районної ради виділено кошти в сумі 17 тис. грн. на проведення поточного ремонту в кімнаті №19 соціального гуртожитку в смт Приазовське для подальшого надання житла особі з числа дітей-сиріт та дітей. позбавлених батьківського піклування.

Служба є співвиконавцем Комплексної обласної  програми з оздоровлення та відпочинку дітей, підтримки сім’ї, молоді, гендерного паритету та протидії торгівлі людьми на 2012-2016 роки, в частині організації оздоровлення та відпочинку вихованців закладів соціального захисту дітей. На оздоровлення дітей з центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Службі у справах дітей облдержадміністрації було передбачено – 801100 грн. коштів обласного бюджету. Оздоровлено 213 вихованців шкільного віку. Оздоровлення відбувалось протягом трьох оздоровчих змін у дитячому оздоровчому закладі «Орльонок», розташованому на узбережжі Азовського моря ( Херсонська область, с. Генгорка). Вартість одного л/д склала 132 грн. Використано   587 700 грн. обласного бюджету, що на 180 400 менше ніж у 2013 році, коли на оздоровлення 213 вихованців закладів соціального захисту дітей шкільного віку було витрачено майже 768 000 грн.

Відповідно до Закону України « Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» територіальними службами у справах дітей забезпечено здійснення перевірок стану утримання та виховання дітей, у тому числі в оздоровчих закладах. Так, у поточному році здійснено перевірки у 32 дитячих оздоровчих закладах, пришкільних таборах.

Відповідно до Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей територіальними службами у справах дітей за 9 місяців поточного року здійснено 180 перевірок стану утримання в закладах дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховної роботи в навчальних закладах всіх типів.

З нагоди професійного свята – Дня працівника соціальної сфери Грамотами Служби у справах дітей нагороджено:

Бойко Світлану Олександрівну – начальника служби у справах дітей Мелітопольського міськвиконкому;

Веремій Людмилу Сергіївну – начальника служби у справах дітей Чернігівської райдержадміністрації;

Єлісєєву Оксану Володимирівну – головного спеціаліста сектору фінансово-економічної роботи Служби у справах дітей облдержадміністрації

Прошкіну Ольгу Віталіївну – головного спеціаліста сектору профілактичної роботи та оздоровлення Служби у справах дітей облдержадміністрації;

Рупчева Сергія Валерійовича – начальника служби у справах дітей Бердянського міськвиконкому.

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області