Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі арбітри та посередники з початку року примирили три трудові колективи

31 жовтня 2014 - 10:06

Запорізькі арбітри та посередники з початку року примирили три трудові колективи

В обласній державній адміністрації відбулася нарада-семінар з арбітрами, посередниками та завідувачами інформаційно-консультаційних центрів Національної служби посередництва та примирення в Запорізькій області, на якій підбито підсумки діяльності за 9 місяців 2014 року.

Начальник відділення НСПП у Запорізькій області Сергій Четвертак повідомив, що за звітний період увагу було приділено вивченню стану соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств, установ, організацій всіх форм власності, які відносяться до різних галузей економік з метою запобігання виникнення соціального напруження та сприяння вирішенню наявних розбіжностей. Так, розглянуто трудові спори на  Запорізькому комунальному підприємстві „Запоріжелектротранс”, державному підприємстві „Державний проектний інститут „Запоріжцивільпроект” та державному підприємстві „Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”.

За підсумками розгляду колективного трудового спору в ДП „Державний проектний інститут „Запоріжцивільпроект” вдалося задовольнити три вимоги найманих працівників, шість – із зауваженнями. В результаті значно зменшено заборгованість із виплати заробітної плати, що посприяло  зниженню соціального напруження в колективі. Решта вимог будуть вирішуватись під час реалізації плану санації щодо відновлення платоспроможності та функціонування  проектного інституту.

Завдяки  проведеній роботі Відділення щодо стабілізації стану соціально-трудових відносин у ЗКП МЕ “Запоріжелектротранс”  частину вимог вирішено, а також підготовлено звернення до прокуратури Запорізької області щодо вжиття заходів для недопущення подальшого порушення норм чинного законодавства про працю та про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів).

При розгляді колективного трудового спору в ДП „Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою” фахівцями  було здійснено аналіз стану соціально-трудових відносин, надано рекомендації щодо шляхів їх поліпшення, проведено чотири узгоджувальні зустрічі з керівником підприємства та представниками профспілкової організації, керівника підприємства неодноразово заслуховували на обласній та міській комісіях з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Проте рівень заборгованості з виплати заробітної плати продовжував зростати. Негативний вплив на морально-психологічний клімат у колективі мала й зміна керівництва, відсутність замовлень, запровадження неповного робочого дня.

У ході роботи примирної комісії між керівництвом та найманими працівниками було встановлено конструктивний діалог, знайдено компромісні рішення та домовленість щодо спільного подолання проблем підприємства.

Учасники семінару-наради також отримали інформацію про роботу Шведської системи вирішення колективних спорів.

Начальник Відділення Сергій Четвертак звернув увагу на необхідність більш активної участі арбітрів і посередників НСПП у заходах, які проводяться Відділенням щодо запобігання й вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) та підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни