Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У медичних вузах регіону викладатимуть курс військово-польової хірургії

31 жовтня 2014 - 15:26

Актуальні аспекти військово-польової хірургії розглянули учасники науково-практичної конференції, яка відбулася за підтримки Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

У заході, головною метою якого є підвищення рівня знань фахівців хірургічної служби області з питань військово-польової хірургії, взяли участь начальник кафедри військової хірургії Української військово-медичної академії, професор Ярослав Заруцький, голова Асоціації хірургів Запорізької області, професор Олександр Ніконенко, головні хірурги міст і районів області, завідувачі хірургічних стаціонарів та поліклінік, судинні та торакальні хірурги, травматологи та анестезіологи лікувально-профілактичних закладів регіону.

Учасники заходу обговорили питання лікувально-евакуаційного забезпечення антитерористичної операції, розглянули сучасні підходи до лікування вогнепальних ран, хірургічну тактику під час травм судин в умовах бойових дій. Окрему увагу приділили наданню спеціалізованої допомоги хворим із травмами грудної клітини, а також проаналізували найпоширеніші помилки, які допускаються лікарями під час надання допомоги пораненим.

- Протягом багатьох років з програми навчання студентів-медиків було виключено курс військово-польової хірургії, що, безумовно, позначилося на підготовці лікарів до роботи в екстремальних умовах. Жили так, ніби нам цей досвід не знадобиться, проте тепер виникла гостра необхідність знань у цій галузі, - зазначив голова Асоціації хірургів Запорізької області Олександр Ніконенко.

За словами професора, в Запорізькій академії післядипломної освіти створено спеціальну кафедру і всі слухачі, які будуть проходити навчання, вивчатимуть елементи військової медицини в залежності від спеціальності.

Начальник кафедри військової хірургії Української військово-медичної академії Ярослав Заруцький наголосив, що для відродження  військово-польової хірургії в українській медицині необхідний цілий комплекс заходів.

- Потрібно відновити викладання курсу військово-польової хірургії у вищих медичних закладах, розробити цілу низку методичних документів для того, щоб ними можна було керуватися в процесі надання допомоги. Крім того, необхідно розробити чітку систему надання допомоги, оснастити медиків сучасним обладнанням, навчити спеціалістів, удосконалити способи евакуації постраждалих під час військових дій, - зазначив Ярослав Заруцький.

По завершенню конференції кожен з учасників мав можливість поставити експертам фахові запитання.

Як повідомили в Департаменті охорони здоров’я ОДА, всі питання порядку денного конференції та матеріали доповідей увійдуть до курсу військово-польової хірургії, яку вивчатимуть у медичних вузах.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?