Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі медики відпрацювали дії у випадку виявлення хворого на Еболу

27 листопада 2014 - 16:11

Запорізькі медики  відпрацювали дії у випадку виявлення хворого на Еболу

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації, викликаної вірусом Ебола у країнах Західної Африки та розповсюдженням хвороби на інші континенти, виникла необхідність провести навчання з медичним персоналом на випадок появи цієї хвороби на території Запорізької області.

На базі амбулаторії загальної практики сімейної медицини № 6 КЗ  «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 10» та КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня»  відбулися масштабні міжвідомчі тренувальні навчання з відпрацювання алгоритму дій у випадку виявлення хворого з підозрою на зараження вірусом Ебола.

Захід організували Департамент охорони здоров'я  облдержадміністрації, Головне управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Запорізькій області та Запорізький обласний лабораторний центр держсанепідслужби України.

Навчання відбулося в три етапи, перший з яких проводився в амбулаторії загальної практики сімейної медицини №6 КЗ  «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 10». За легендою, саме сюди звернувся студент Запорізького державного медичного університету з ознаками лихоманки Ебола. На цей випадок продемонстровано користування костюмами інфекційного захисту.

На другому етапі було розгорнуто госпітальну базу в обласній інфекційній клінічній лікарні. Сучасною машиною швидкої допомоги хворого було госпіталізовано до ізольованого боксу лікарні. Спеціалісти продемонстрували режим роботи шпиталю для хворих на гарячку Ебола, відпрацювали схему забору аналізів, їх упаковки та транспортування до спеціалізованої лабораторії.

На третьому етапі були відпрацьовані дії епідбригади щодо епідеміологічного обстеження вогнища хвороби, ознайомлення присутніх із загальним планом заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища вірусу Ебола у м. Запоріжжя. Спеціалісти обговорили питання  клініки, діагностики й лікування хвороби.

Тренінг організовано згідно з постановою спільного засідання Президії НАМН, керівного складу Міністерства охорони здоров’я України та Державної санітарно-епідеміологічної служби України від 24.10. 2014 р. №10/1 «Про невідкладні заходи по запобіганню занесення та розповсюдження в Україні хвороби, викликаної вірусом Ебола», «Комплексним планом по санітарній охороні території області від заносу і розповсюдження карантинних інфекцій на 2011-2015 рр.».

Довідково: Хвороба Ебола (раніше називалася «геморагічна лихоманка Ебола») - гостра вірусна висококонтагіозна хвороба, що викликається вірусом Ебола, та характеризується високою летальністю (50 – 90%).

Наразі вірус Ебола спустошує Західну Африку, забираючи життя сотні людей за тиждень. За оцінкою фахівців ВООЗ, приріст випадків захворювань у Гвінеї стабілізувався; в Ліберії спостерігається спад активності епідемічного процесу; в Сьєрра-Леоне ситуація продовжує погіршуватись і не спостерігається  ознак прогресу.

За офіційною інформацією ВООЗ, станом на 16.11.2014 загальне число осіб, які постраждали під час спалаху Ебола в Західній Африці, складає 15 145, у т.ч. 5420 з них померли.

Перший хворий заразився від інфікованої тварини. Надалі має місце передача вірусу від людини до людини.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області