Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька філармонія святкує 75-річний ювілей

28 листопада 2014 - 14:29

Запорізька філармонія святкує 75-річний ювілей

Запорізька обласна філармонія сьогодні  відзначає свій 75-річний ювілей.  Утворена в 1939 році, вона була однією з перших в країнах колишнього Радянського Союзу. На той час в її штаті було лише 17 артистів. За короткий час мистецький заклад розгорнув багатогранну концертну, музично-лекторійну діяльність.

Сьогодні філармонія має творчу базу для розвитку всіх видів музичного мистецтва. Симфонічні і камерні концерти, сольні концерти артистів філармонії, музичні лекторії, літературні вітальні, гастролі зарубіжних виконавців, обласні та міжнародні фестивалі, конкурси тощо — це творчий доробок колективу філармонії, де щорічно проводиться понад 700 культурно-мистецьких заходів.

Творчі колективи філармонії вийшли далеко за межі регіонального рівня. Так, академічному симфонічному оркестру  під керуванням народного артиста України В'ячеслава Реді аплодували у Франції і Південній Кореї, Італії та Росії. Козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці» не раз здобував визнання на всеукраїнських та міжнародних конкурсах, є  лауреатом премії ім.І.Паторжинського.

Творчою візитівкою філармонії стали  Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці», Міжрегіональний фестиваль духовного хорового співу «Христос Воскрєсє!», Всеукраїнський конкурс-фестиваль «Хортицький кобзар», фестиваль авторської пісні «Редкая птица».

Як повідомила директор філармонії Ірина Конарева, святкування буде сповнене історичним багатством та творчим духом видатних митців, які тут працювали. Гостей зустрічатимуть виставки: музичних інструментів «Музика – душа миру»; раритетних афіш концертних програм філармонії; присвячена ветерану філармонії Анатолію Князєву, заслуженому артисту України «Анатолій Князєв – душа, талант і джерело щирості».

В урочистостях та ювілейному концерті візьмуть участь провідні майстри сцени, і не лише сьогодення. Так, за диригентським пультом слухачі побачать не тільки головного диригента В’ячеслава Редю, але й першого керівника оркестру, який створив його у 1957 році, народного артиста України Юрія Луціва.

 

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей