Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Правова освіта та патріотичне виховання молоді - запорука єдності України

19 грудня 2014 - 09:45

Правова освіта та патріотичне виховання молоді - запорука  єдності України

На юридичному факультеті Запорізького національного університету відбулося засідання «круглого столу» на тему «Загрози та виклики під час трансформації правової та політичної системи України». Відкриваючи зустріч, начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив, що забезпечення єдності України, проведення децентралізації адміністративно-управлінської вертикалі та бюджетної системи є пріоритетом у роботі влади на всіх рівнях. Це дозволить максимально врахувати місцеву специфіку, потреби жителів різних регіонів як в економічній, так і  культурній сфері. Також наголошувалося на штучності ідеї «федералізації», яка не має ані економічного, ані історичного підґрунтя, культивується кремлівськими посадовцями та російськими ЗМІ. Абсолютна більшість українців виступають за унітарну державу з широкими повноваженнями місцевих громад. Ці принципи закріплено у Посланні Президента України Петра Порошенка та Програмі діяльності Кабінету Міністрів України.

Про неприйнятність зміни форм державного устрою говорив начальник управління у справах преси та інформації облдержадміністрації Олександр Цегельник. Адже, на відміну від багатьох сучасних федерацій, Україна ніколи не була імперією та не мала у своєму складі окремих національних утворень. Прихильники «федералізації» або не розуміють значення цього слова, або ведуть антиукраїнську пропаганду, найкращою профілактикою від якої має стати активна правороз’яснювальна та просвітницька робота.

Адже, як підкреслила представник науково-дослідного центру «Політика та освіта» Наталя Богомолова, чим більше люди орієнтуються у правовому полі, тим активнішою є їх громадянська позиція, участь у обговоренні важливих політичних новацій. Добрими комунікаційними майданчиками для цього, зазначила  доктор юридичних наук, професор Тетяна Коломоєць, можуть стати вищі навчальні заклади. На юридичному факультеті ЗНУ вже створено відповідні передумови – викладачі та студенти активно співпрацюють з Верховним судом України та Вищим адміністративним судом України, подають пропозиції до проектів нормативно-правових актів з питань протидії корупції, ініціюють створення вищої школи для підготовки співробітників патронатних служб виконавчої влади, місцевого самоврядування та депутатів усіх рівнів.  Не залишаються осторонь і члени Громадської ради при облдержадміністрації та активісти громадської організації «Європейська молодь України», які активно лобіюють прийняття єдиного закону, щоб визначити  механізми здійснення громадського контролю, організації громадської експертизи, підготовки громадських слухань з важливих питань місцевого значення.

Підбиваючи підсумки, проректор ЗНУ Геннадій Васильчук підкреслив, що основою розбудови демократичної правової держави є тісна співпраця влади, громадянського суспільства та науковців, наближення нормативно-правової бази та політичних практик до європейських стандартів, зміна якості гуманітарного блоку вищої та середньої освіти,  розробка цілісної концепції патріотичного виховання підростаючого покоління – від перших дитячих кроків до магістратури.  

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни