Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми та перспективи реконструкції центральних очисних споруд (ЦОС-1)

21 липня 2006 - 14:25

Необхідність в розширенні та реконструкції діючих очисних споруд м. Запоріжжя викликана недостатньою їх потужністю, застарілою технологією очистки стічних вод, незадовільним технічним станом обладнання.

Тому, проект “Розширення та реконструкція центральних каналізаційних очисних споруд лівого берега (ЦОС-1) м. Запоріжжя” передбачає збільшення потужності діючих очисних споруд біологічної очистки з 200,0 до 280,0 тисяч метрів кубічних за добу, застосування прогресивних технологій виділення з води біогенних елементів (азоту та фосфору), реконструкцію діючих споруд з повною заміною обладнання, зокрема застосування дрібноячеїстих решіток, будівництво споруд по механічному зневоднюванню осаду, будівництво аерируємої 6-ти коридорної піскожироловки, 12-ти вторинних горизонтальних відстійників, мулоущільнювачів, компресорної, насосної станції для перекачування осаду та системи енергопостачання, а також застосування реагентних методів очистки води та осаду, що не передбачено на діючих спорудах.

Контракт від 05.07.2001 № 204 на закупівлю робіт з “Розширення та реконструкції центральних каналізаційних очисних споруд лівого берега (ЦОС-1) м. Запоріжжя” з німецькою Компанією WTE був розірваний за ініціативою КП “Водоканал” (м. Запоріжжя) 12.03.2005 з причини явної демонстрації Компанією WTE небажання завершити Контракт у встановлені терміни. На дату розірвання Контракту Компанією WTE було виконано близько 44% від усього обсягу робіт згідно до затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.07.2004 №544-р проекту розширення та реконструкції ЦОС-1.

В процесі реалізації цього Контракту Компанія WTE неефективно організувала роботу і взаємодію своїх субпідрядників на будівельному майданчику, виконувала роботи з низькою якістю, допускала істотні відхилення від рішень, прийнятих у затвердженому проекті, а також неодноразово зупиняла роботи з необґрунтованих причин. Крім того, в процесі проектування Компанією WTE було допущено ряд істотних помилок, які були виявлені Замовником при завершені розробки робочої документації. Вони були пов'язані з необхідністю дотримання норм та правил, прийнятих на Україні щодо проектування та будівництва таких споруд, що поставило під сумнів можливість якісного адаптування Компанією WTE своїх проектних розробок до законодавчої бази України.

Компанія WTE неодноразово демонструвала непослідовність у виконанні взятих на себе зобов'язань по Контракту, і тому, подальше затягування термінів завершення робіт привело б до ще більшого погіршення екологічної системи р. Дніпро. Неодноразові обговорення цих питань з керівництвом Компанії WTE за участю Запорізького міськвиконкому, Запорізької обласної державної адміністрації та ЄБРР не дали позитивних результатів. Тому, КП “Водоканал” було вимушено, після узгодження з ЄБРР, піти на розірвання цього Контракту та почати процедуру підготовки нового тендеру по вибору підрядника для завершення робіт відповідно до затвердженого Проекту.

В даний час, в Арбітражному суді м. Цюрих (Швейцарія) відбувається судове слухання по позовам сторін, яке, згідно з встановленим регламентом, планується завершити в середині 2007 року.

В результаті розриву контракту з Компанією WTE КП «Водоканал» втратив права на проектну документацію.

З метою реалізації схваленої ЄБРР програми дій по завершенню проекту “Розширення та реконструкція центральних каналізаційних очисних споруд лівого берега (ЦОС-1) м. Запоріжжя”, КП “Водоканал” уклав договір з проектним інститутом ВАТ “Харківський Водоканал проект” на розробку відсутньої робочої документації. Але виконання робіт по її розробці, у зв'язку із значним завантаженням інституту, просувалися повільно, це затримувало підготовку до проведення торгів на визначення підрядника та початок робіт.

Лише активне втручання голови облдержадміністрації Червонен- ка Є.А. дало можливість прискорити розробку робочої документації. На теперішній час ця робота завершена. КП «Водоканал» підготував та надрукував 19.04.2006 на веб-сторінці ЄБРР (03.05.2006р. на сайті “Порталу “Державні закупівлі України” і в № 17 “Вісника державних закупівель”) оголошення про початок міжнародних відкритих торгів на визначення виконавця робіт. Згідно з умовами Тендерних документів Замовника, Тендерні пропозиції учасників Торгів повинні були бути подані до 17 години 26.06.2006. Всього 10 компаній (включаючи місцеві компанії) придбали у КП “Водоканал” тендерні документи.

26.06.2006 за участю учасників торгів була здійснена процедура розкриття та оголошення контрольного списку даних двох тендерних пропозицій, які станом на 26.06.2006 були надіслані до КП „Водоканал”. Отримано тендерну пропозицію від ВАТ „Запоріжсталь-буд- 1” (Україна, м. Запоріжжя) вартістю 139,478 млн. грн. та тендерну пропозицію від спільного підприємства „ Hidrotek  -  Dogus Joint Venture ” (Туреччина, м. Стамбул) вартістю 13,200 млн.Євро. На теперішній час, згідно з процедурою ЄБРР, оцінювальна комісія КП “Водоканал” проводе вивчення та підготовку Звіту перед ЄБРР про проведені Торги. Відповідно до затвердженого плану дій, розгляд Тендерних пропозицій та оприлюднення результатів Торгів повинно відбутись до кінця липня 2006 року, після чого, з переможцем Торгів буде укладено Контракт та розпочато роботи. Згідно з умовами майбутнього Контракту, перша технологічна лінія реконструйованого ЦОС-1 має бути завершена через п'ять місяців з початку робіт, а друга технологічна лінія – через 11 місяців з початку Робіт.

Завершення робіт з розширення та реконструкції ЦОС-1 дозволить повністю припинити скид недостатньо очищених вод в р. Дніпро, ліквідувати застарілі технології обробки стічних вод, знизити рівень забруднення підземних ґрунтових вод в районі розміщення мулових майданчиків, подальше використання територій мулових майданчиків під сільськогосподарське виробництво, знизити негативний техногенний вплив на навколишнє середовище та здоров'я населення.

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ