Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення до жителів області щодо долі пам’ятників радянського періоду

31 січня 2015 - 14:20

 

 

 Шановні запоріжці!

Сьогодні у нашій області, на відміну від сусідніх регіонів, зберігається мир та спокій, працюють усі заклади соціальної сфери, транспорт, системи життєзабезпечення, своєчасно виплачуються зарплати, пенсії, стипендії, соціальна допомога.

 Цього вдалося досягти завдяки спільній праці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронців та громадськості. Сьогодні, у часи боротьби за свободу та незалежність України, ми не розрізняємо один одного за мовою, конфесійною приналежністю чи політичними вподобаннями. Ми всі –  запоріжці, нам жити та працювати на мирній  рідній землі!

  • Як і всі громадяни України, ми прагнемо змін, проведення соціально-економічних реформ, що наблизять нашу державу до членства у Європейському Союзі. Важливе значення має переосмислення уроків історії, відхід від застарілих стереотипів. Зокрема, багато дискусій викликає доля пам’ятника В.Леніну в м. Запоріжжя, що  біля греблі Дніпрогесу. Це питання неодноразово обговорювалося на громадських слуханнях, у комісії з питань топоніміки, сесіях міської ради. Одні наголошують на необхідності негайного демонтажу монумента, інші говорять, що перенесення пам’ятника призведе до втрати неповторного архітектурного комплексу Соцміста.
  • Разом з тим, крапку у цій дискусії має бути поставлено виключно у правовий спосіб – через прийняття законів щодо порядку демонтажу пам’ятників радянської  епохи та про місцевий референдум, які дозволять місцевим громадам діяти у цивілізованому руслі. Відповідні проекти розробляються Кабінетом Міністрів України за дорученням Президента України. Прийняттю таких рішень також має передувати значна підготовча робота. Фахівцями вивчається технічний стан пам’ятника Леніну, прилеглої території, вживаються заходи для запобігання руйнування дніпровських схилів та під’їзних шляхів.
  • Ми категорично засуджуємо наміри окремих громадських організацій самовільно, не звернувшись до закону та не порадившись із громадою, знести пам’ятник В.Леніну. Такі дії можуть серйозно дестабілізувати ситуацію в Запоріжжі, порушити мир і спокій, який ми зберігаємо протягом останнього року, зіграти на руку диверсантам та терористам, які намагаються посіяти в нашому краї страх та паніку. Проте зробити цього їм не вдасться.
  • Немає сумнівів у тому, що після завершення військових дій на Сході, нашої перемоги, відновлення миру на українській землі прийде час увічнити нових героїв - військових, які відстоювали державний суверенітет та територіальну цілісність України, металургів, машинобудівників, енергетиків, хліборобів, які у найважчу годину не полишали свого робочого місця, створюючи економічну основу національної безпеки.
  • Всі разом – ми сила, яка зможе відстояти мир та спокій на запорізькій землі, гарантувати стабільну роботу економіки, спокій на вулицях наших міст і без сторонньої допомоги ухвалити рішення, з якими символами нам жити!

 

Перший заступник голови
обласної державної адміністрації
Григорій Самардак

Голова Запорізької
обласної  ради
Віктор Межейко

Секретар Запорізької
міської ради
Роман Таран

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі