Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Микола Полудьонний: «Президент ще не прийняв рішення про розпуск парламенту, сподіваючись на конструктивний діалог з ним»

26 липня 2006 - 14:25

Президент України налаштований на діалог з Верховною Радою і сподівається, що ситуація «буде змінюватися в бік конструктиву». Про це заявив на брифінгу в прес-центрі Секретаріату Президента Радник Президента  – керівник Головної служби правової політики Секретаріату Президента  Микола Полудьонний.

«На даний момент Президент розглядає пропозицію кандидатури на пост Прем'єр-міністра України, внесену до нього коаліцією депутатських фракцій парламенту і на цей розгляд є ще час до другого серпня цього року», – заявив він.

За його словами, Президент України відповідно до вимог ст. 83 Конституції України і ст. 106 має право розглянути пропозицію щодо Прем'єр-міністра, внесену коаліцією депутатських фракцій, відхилити її, або погодитися з нею.

Він наголосив, що будь-які інші шляхи формування уряду, крім реалізації Президентом своїх повноважень, передбачених ст. 106, тобто через внесення подання про призначення Прем'єр-міністра, «є нелегітимними і такими, що не ґрунтуються на Конституції України та можуть бути розцінені як кримінальне діяння».

Микола Полудьонний також відзначив, що сьогодні 25 липня виповнюється 61 день з моменту складення повноважень урядом Юрія Єханурова, «отже 61 день він перебуває у відставці». «Це означає, що із сьогоднішнього дня у Президента є право, передбачене ст. 90 Конституції України, тобто, право на дострокове припинення повноважень парламенту», – зазначив Радник Президента.

Водночас він наголосив, що рішення про застосування цього права ще не прийняте, оскільки Глава держави налаштований на конструктивний діалог із ВР. Якщо ж такого діалогу не буде, за словами Радника Президента, «слід передбачати, що Віктор Ющенко скористається своїм правом, про яке йде мова». «На сьогодні у Президента є достатньо правових обґрунтувань, які, власне, лежать в основі цієї позиції», – наголосив Микола Полудьонний.  

«Президент України є реальною політичною фігурою, яка наділена великими повноваженнями. В тому числі за ч. 2 ст. 102 Конституції України Президент України є гарантом дотримання Конституції, прав і свобод людей. Це означає, що за відсутності Конституційного Суду України в питаннях здійснення власних повноважень Президент України є єдиним органом, який тлумачить конституційні норми, що стосуються його повноважень. Ніхто інший тлумачити їх не може, у тому числі, і Верховна Рада», – наголосив М. Полудьонний.

 

Прес-служба Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць