Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області відзначається День охорони праці

28 квітня 2015 - 09:19

В області відзначається День охорони праці

Сьогодні, 28 квітня, відзначається Всесвітній день охорони праці, девізом якого в цьому році обрано: «Приєднуйтесь до формування превентивної культури охорони праці».

З цієї нагоди організаційний комітет традиційно звернувся до органів виконавчої влади всіх

рівнів, органів місцевого самоврядування, роботодавців, профспілок,  керівників і працівників підприємств, установ та організацій

Упродовж майже всього періоду незалежності України рівень виробничого травматизму мав стійку тенденцію до зниження, але останнім часом почався зворотній процес: кількість нещасних випадків зі смертельними наслідками, які сталися у 2014 році, вже перевищила кількість смертей на виробництві за попередній рік.

У деяких галузях виробництва зростання кількості загиблих із розрахунку на 1000 працюючих становить: у вугільній галузі – 61 %, у соціально-культурній сфері – 84 %, в енергетиці – 43 %, на підприємствах зв’язку – 80 %, у газовій та деревообробній промисловості – більше ніж удвічі.

Тому проблема збереження здоров’я і життя працездатних громадян має особливе значення, а тематика Дня охорони праці у 2015 році є як ніколи актуальною. Культура охорони праці – це створення чітко сформульованої системи прав, обов’язків та сфер відповідальності, де принцип профілактики має найвищий пріоритет.  Безпечні та здорові умови праці визначаються не тільки чинною законодавчою базою, а й загальним рівнем цивілізованості, виробничої культури та соціально-економічного розвитку суспільства. 

Україна активно інтегрує європейські норми з охорони праці у власну правову систему, створює умови для формування сучасної високої культури і відповідальності за збереження життя та здоров’я працівників.

У першу чергу мова йде про ставлення уряду, роботодавців та працівників до питань охорони праці,  налаштування на роботу без нещасних випадків. Досягнути такої узгодженої політики можна шляхом спільного формування та розвитку культури охорони праці через упровадження превентивних заходів, головний девіз яких – зацікавити, навчити, зробити питання охорони праці звичною та невід’ємною складовою нашого життя. Забезпечення балансу між контролем за дотриманням законодавства, з одного боку, і наданням консультацій та інформації – з другого, дозволить досягти більшої гнучкості контрольних функцій з боку держави та створити кредит довіри до інспектора через можливість роботодавця або працівника звернутися за порадою без застосування санкцій у відповідь.

Необхідно орієнтувати та доводити до керівників, закріплювати на рівні свідомості кожного працівника, що заходи з охорони праці та їх виконання не повинні бути за для «галочки», що належна культура охорони праці потрібна насамперед для них, адже ніякі компенсації не повернуть втрачені на виробництві здоров’я та життя. До того ж для роботодавця це економічно вигідно, адже очевидно, що видатки на ліквідацію аварійної ситуації (включаючи виплати по випадках виробничого травматизму) є значно більшими, ніж витрати на заходи запобігання виробничого травматизму.

Зважаючи на важливість створення безпечних умов праці, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, Організаційний комітет звертається до керівників і працівників підприємств, установ, організацій всіх форм власності, органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Фонду соціального страхування, профспілкових організацій, об’єднань роботодавців із закликом підтримати ініціативу та зосередити свої зусилля на забезпеченні належних, безпечних і здорових умов праці, що є невід’ємною складовою гармонійного розвитку суспільства.

Приєдналася до відзначення Дня охорони праці й Запорізька область, до його підготовки облдержадміністрацією розроблено план заходів.

Ним передбачено створення та оновлення куточків і стендів, присвячених Дню охорони праці, проведення на регіональному рівні лекцій, семінарів, нарад, науково-практичних конференцій та інших заходів з охорони праці та промислової безпеки, тематичних зустрічей з трудовими колективами, проведення на підприємствах, в установах та організаціях області конкурсів на краще робоче місце, виробничу дільницю (бригаду), кращого працівника, тощо з визначенням та заохоченням переможців, проведення в режимі онлайн бесіди на тему: “Надаємо відповіді з питань охорони праці”, вшанування пам’яті загиблих на виробництві,  відвідування та надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих, а також інвалідам праці тощо.

 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби