Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласний краєзнавчий музей поповнився новими артефактами

28 квітня 2015 - 11:25

Обласний краєзнавчий музей поповнився новими артефактами

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулася акція передачі Дмитром Пірклом артефактів до фондів музею артефактів. Захід відбувся у рамках програми обласного семінару з актуальних питань охорони культурної спадщини за участю начальників управліннь культури і мистецтв, відділів культури міських рад, відділів культури і туризму райдержадміністрацій, краєзнавців, музейних працівників.

Відомий український меценат, пошуковець, активіст Майдану Дмитро Піркл подарував музею нові експонати: видання «Німецької будівельної газети»         1911 року з великою статтею Карла Бернхарда про Кічкаський міст через Дніпро. Автор брав участь у монтажу мосту і на шести полосах описав реалізацію унікального на той час проекту. Будівництво цього першого, розташованого нижче порогів, мосту на Дніпрі розпочали в 1900 р. У квітні 1904 р. відбулося його урочисте відкриття, але потяги по ньому пішли лише в 1908 р. У статті, ілюстрованій фотографіями і 15 кресленнями унікальної споруди, зазначалося: «Цей міст став взірцем нової ери мостобудування, як у дореволюційній Росії, так і в Європі. Він був найбільшим одноарковим мостом Російської імперії (за величиною прольоту в 190 метрів), і другим за величиною  в Європі. Його відразу ж назвали окрасою і гордістю тутешніх місць. У пресі ж його величали «Восьмим чудом світу» за новаторство в мостовій інженерії, майстерність будови, красу і витонченість».

Дмитро Піркл також привіз нові експонати для майданівської колекції музею. Серед них: перепустки, пам'ятки, листівки, наліпки з київського Майдану, всього понад 20 одиниць.

Згодом ці предмети займуть гідне місце в експозиційних залах обласного краєзнавчого музею. Нагадаємо, що завдяки щирості Дмитра Піркла колекція музею вже поповнилася німецькими газетами, унікальними документами, фотоальбомами та картинами часів Другої світової війни, а також речами та агітаційними матеріалами з Майдану в Києві.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»