Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Галузь культури перестала бути падчеркою бюджету

13 вересня 2006 - 15:56

Структура галузі культури області складається з 1112 установ та навчальних закладів, з них 75 % працюють у сільській місцевості:

412 – клубні установи, 513 бібліотеки, 72 - заклади кіно, 21 - музеї, в т.ч. 3 - заповідники, 2 - парки, 2 - училища, 71 - початковий спеціалізований мистецький навчальний заклад (53 - музичні школи, 11 - художні школи, 7 - школи мистецтв). Серед них установи державного значення (Національний заповідник “Хортиця”, Запорізький державний цирк), 15 - спільна власність територіальних громад області, 2 - комунальні підприємства (КП “Запоріжкіно”, ОЦД “Запорожець”).

Останнім часом відбулись позитивні зрушення щодо фінансового забезпечення галузі. Відповідно до затвердженого бюджету, виділено кошти на проведення капітальних ремонтів обласних установ культури і мистецтва в сумі 1306,2 тис. грн., на організацію комп'ютерного забезпечення та автоматизацію установ – 150 тис. грн. У серпні суму на проведення поточних ремонтів збільшено ще на 620 тис. грн. В стадії поточних ремонтів знаходяться: обласний краєзнавчий музей, академічний обласний український музично-драматичний театр ім. В.Г. Магара, обласна бібліотека для юнацтва, обласні театри ляльок та юного глядача, обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.М. Горького.

Продовжено здійснення матеріальної підтримки працівників культури та мистецтва, обласних організацій Національних творчих спілок України шляхом впровадження обласних премій та творчих стипендій на загальну суму 33 тис. грн.

Як зазначила Лариса Сізінцова, за підтримки облдержадміністрації проведено понад 10 фестивалів, конкурсів міжнародного, всеукраїнського, та обласного значення. Серед яких: І міжнародний юнацький конкурс піаністів Володимира Віардо; міжнародний кінофестиваль “Бригантина”; всеукраїнський фестиваль дитячого та юнацького виконавського мистецтва “Акорди Хортиці”; всеукраїнський фестиваль дитячої естрадної творчості “Топ-Топ” в м. Бердянську; регіональний конкурс на вищу театральну нагороду Придніпров'я “Січеславна – 2006” ; обласний фестиваль народної хореографії ім. Ю. Большакова; обласний пісенно-поетичний фестиваль “Мамині джерела”, Всеукраїнський фестиваль мистецтв національних культур “Ми – українські” та ін.

Область вперше отримала субвенцію із державного бюджету в сумі 309 тис. грн. на придбання музичних інструментів для навчальних закладів.

Обласна виконавча влада продовжує роботу з розвитку туристичної інфраструктури регіону, оскільки її економічна доцільність очевидна. За даними річного звіту за 2005 рік 100 суб'єктів туристичної галузі (без закладів курортів) внесли до бюджету області понад 20 млн. грн. Не менш значимими є соціальні наслідки розвитку туристичної інфраструктури, які дозволять запровадити на селі нові робочі місця, комплексно вирішувати проблеми збереження сіл та малих містечок за рахунок розвитку підприємництва, зокрема, у сфері обслуговування, переробній промисловості, а найголовніше - піднести в регіоні на новий рівень розвиток культури і духовності запоріжців. Дане питання було розглянуто на засіданні минулої колегії обласної державної адміністрації і буде винесено на чергову сесію обласної ради.

Серед сільських районів області Лариса Сізінцова відзначила позитивні зрушення у діяльності відділів культури і туризму Приморської, Якимівської, Куйбишевської, Мелітопольської райдержадміністрацій.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств