Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перехід до економічно обгрунтованих тарифів – запорука розвитку ЖКГ

29 травня 2015 - 15:12

У рамках розробки проекту Стратегії регіонального розвитку Запорізької області на період до 2020 року відбулося засідання робочої підгрупи «Підвищення якості житлово-комунальних послуг та розвиток будівельної галузі», яке провів заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко за участю представників галузевих, наукових та громадських організацій.

Члени робочої підгрупи обговорили результати проведеного фокус-групами стратегічного аналізу та пропозиції до SWOT- аналізу за напрямками «Поліпшення забезпечення населених пунктів якісною питною водою» та «Розвиток конкурентного середовища на ринку послуг з обслуговування житла».

Сильними сторонами області учасники заходу  визначили, зокрема наявність поверхневих джерел водопостачання, водопровідних потужностей,  інтелектуального та наукового потенціалу, значної сировинної бази для виробництва будівельних матеріалів,  потенційну привабливість ринку житлових послуг для приватного бізнесу тощо. До слабких віднесли  нерівномірний розподіл водних ресурсів по області та зношеність систем водопостачання,  низьку якість надання житлових послуг, невеликий рівень доходів населення, несприятливий інвестиційний клімат,  повільне розроблення та оновлення генеральних планів.

Можливості для підвищення якості житлово-комунальних послуг та розвитку будівельної галузі фахівці бачать у переході до економічно обгрунтованого тарифоутворення в житлово-комунальному господарстві, задекларованому  Урядом; децентралізації владних та фінансових повноважень на користь територіальних громад, запроваджні ринкових механізмів регулювання цін/тарифів на послуги з утримання будинків і споруд тощо.

Серед загроз реалізації стратегії були названі відсутність державного фінансування на будівництво водогонів обласного значення та державної стратегії розвитку водогосподарського комплексу України; фізичне та моральне старіння житлового фонду; психологічна залежність більшої частини населення від ЖЕКів, оскільки будь-яка нова форма управління незрозуміла більшості населення; корупція; політична нестабільність та військові дії на Донбасі.

У рамках робочої підгрупи обговорювались також питання щодо актуальності на період до 2020 року Місії та Стратегічного бачення, визначених Стратегією регіонального розвитку області на період до 2015 року. Учасники засідання погодили їх одностайно.

Найближчим часом планується винесення на розгляд робочої групи напрацьованих стратегічних напрямів, цілей та основних заходів і показників (індикаторів) Стратегії за напрямом діяльності робочої групи.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни