Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Про поточні результати децентралізації в Запорізький області – в бліц-інтерв’ю керівника Офісу Реформ Олександра Свистуна

17 червня 2015 - 17:10

Олександре Івановичу, не будемо приховувати: на початку реформа на Запоріжжі проводилася зі скрипом. Яка ситуація нині?

- За місяць роботи можу сказати: спочатку несприйняття реформи було значним.  Зараз ситуація змінюється: люди почали говорити про реформу, з кожним днем все більша кількість людей має відношення до цієї реформи. Представники громад активно спілкуються між собою. Звичайно, хотілося б мати кращий результат. Але головне, що ми здійняли цю хвилю зацікавленості громад. Можемо говорити про те, що запоріжці беруть активну участь в процесі реформування влади.

Нагадайте, будь ласка, ті «плюси», які отримають громади від децентралізації?

- Мова йде, в першу чергу, про фінансовий ресурс і про повноваження, які делегуються громадам. А це – повноваження міст обласного значення. Кожна громада отримає досить широкий спектр повноважень. І, звичайно, відповідальність. Про це потрібно говорити. І представники громад повинні про це пам’ятати.

Основний податок в рамках цієї реформи – це 60% з податку фізичних осіб, який залишиться на місцях і надходитиме до місцевого бюджету. Залишаються субвенції – освітня і на охорону здоров’я. Більше того, готуються зміни до Бюджетного Кодексу, відповідно до яких до юрисдикції рад передається право розпоряджатися і використовувати землі не лише в межах населеного пункту, а й за його межами.

Олександре Івановичу, підходить до кінця термін надання пропозицій від районів області щодо об’єднання в спроможні територіальні громади. Пропозиції є?

- Звичайно. Кожен з районів проявив достатньо високий рівень активності. Сьогодні Запорізький Офіс реформ завалений офіційними протоколами, які ми обробляємо і аналізуємо.

За якими принципами Офіс реформ оцінює ці пропозиції?

- Найголовнішими критеріями нашої оцінки є економічна ефективність. Оскільки головна мета даної реформи – створення спроможних територіальних громад, які за рахунок власних ресурсів будуть виконувати завдання місцевого значення і брати на себе повноваження, передбачені для місцевого самоврядування.

 

Чи продовжується робота з громадами?

- Запорізький Офіс Реформ започаткував пілотний проект, визначивши чотири райони, які в тій чи іншій мірі виявили бажання та ініціативу об’єднуватися. Приміром, відбулась зустріч з Комишуваськоюгромадою, що в Оріхівському районі. Звичайно, є багато питань, є багато сумнівів. Головне, що турбує представників громад: чи потрібне об’єднання саме зараз. Можливо, потрібен час, можливо, потрібно більше зробити з точки зору вдосконалення чинного законодавства, яке передбачає дана реформа. Такі ж зустрічі вже відбулись або заплановані в Василівському, Запорізькому та Якимівському районах.

Паралельно ми виїжджаємо на запрошення громад інших районів регіону. Крім того, експерти Запорізького Офісу Реформ беруть участь у засіданнях робочих груп з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад при райдержадміністраціях. Є певні позитивні результати у Куйбишевському районі, який запропонував обласній держадміністрації та Офісу Реформ два варіанти об’єднання громад. Поряд з  позитивними сигналами є й інші приклади. До прикладу, в Гуляйпільському районі за результатами засідань робочої групи дійшли висновку, що їм об’єднання не потрібно, що вони залишаються осторонь цієї реформи.

Чи відчуваєте ви підтримку з боку громадськості?

- Ми, Офіс Реформ, обласна держадміністрація, обласна рада,  навіть докладаючи титанічних зусиль, не зрушимо цю роботу без участі громад і громадськості. На даному етапі підтримка і енергія громадських діячів є суттєвою.

 

Прес-центр Офісу Реформ 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей