Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Позиція Президента України щодо деяких питань соціально-економічного розвитку країни

29 вересня 2006 - 13:53

Президент України переконаний, що за сім місяців поточного року Україна засвідчила нову форму економічної стабільності. Серед ключових показників, які характеризують здоровий стан національної економіки, В. Ющенко назвав зростання ВВП за 7 місяців на рівні 5,5%, низький рівень інфляції – 3,8%, зростання середньої пенсії на 28%, заробітної плати на 22%, реальних доходів населення на 19,5%, виконання державного бюджету на 101,2% при дефіциті бюджету значно нижче рівня, запланованого на рік. Відзначено приріст прямих іноземних інвестицій.

В. Ющенко зазначив: «Суспільство вже сприймає як належне стабільність національної валюти, відсутність заборгованості в бюджетній сфері, постійне зростання реальних доходів та пенсії, що є вищою за прожитковий мінімум. Це сталося попри численні стреси, пов‘язані з різкою зміною кон‘юнктури на світових ринках та серйозними внутрішньополітичними викликами».

Президент України наполягає на необхідності збереження та розвитку цих параметрів Урядом.

Діяльність нового Кабінету міністрів оцінювати поки що рано, проте Президент сподівається, що позитивна тенденція за результатами 2006 року збережеться, оскільки для неї була сформована відповідна база. В. Ющенко зазначив, що новий Уряд прийшов до влади за умов зростання, а не кризи. Характерний приклад – за серпень економіка залишилась в тих параметрах, які склались у травні-липні.

Особливу стурбованість Президент висловив з приводу застарілих негативних тенденцій, які вже накопичилися у вітчизняній економіці. Однією з таких проблем В. Ющенко назвав негативне торговельне сальдо, зазначивши, що це не є провиною одного Уряду. «До такого результату ми йшли впродовж останніх 15 років, зволікаючи з активним пошуком нових ринків та проведенням системних реформ в економіці», – підкреслив Глава держави. В. Ющенко також зазначив, що ще на початку року Уряд порушив низку антидемпінгових розслідувань, вдався до врегулювання торгових суперечок. «Думаю, ці жорсткі, але необхідні заходи дозволять подолати, або суттєво зменшити цю проблему», – висловив сподівання Президент.

Коментуючи процес вступу України до СОТ, В. Ющенко зазначив, що для вирішення цього питання зроблені всі необхідні кроки: політична воля щодо вступу закріплена в Універсалі національної єдності, підготовлено пакет урядових законопроектів та завершено переговори з основними партнерами в рамках робочої групи. Залишилося зробити останній крок – прийняти у парламенті відповідні законопроекти, які неодноразово публічно обговорювалися і схвалювалися. «У свою чергу, я готовий найближчим часом провести нараду з проблематики СОТ і активізувати роботу з нашими ключовими партнерами у Брюсселі та Вашингтоні», – заявив В. Ющенко.

Значне занепокоєння Глави держави викликала вже третя за останній місяць аварія на шахті. «Вже тисячі разів говорилося, що за відсутність реформ у галузі ми платимо надто велику ціну. Без системного підходу просте збільшення фінансування не вирішує навіть проблеми безпеки (при цьому шахта ім. Засядька є взірцем в сфері безпеки). Спочатку науковці та експерти мають визначити ідеологію реформування галузі, дати нам відповідь на цілу низку принципових запитань – чи є доцільним видобування вугілля на такий глибині, як гарантувати безпеку шахтарів від метану тощо. Є тисячі нюансів, що мають бути вивчені», – підкреслив Глава держави.

Окрему увагу В. Ющенко приділив темі бюджетного процесу, зазначивши, що він готовий підтримати бюджет, спрямований на реформи і на розвиток країни. «Бюджет не може перетворитися з інструменту національного розвитку на звичайний засіб розподілу ресурсів. Такий підхід – системно невірний і хибний. У новому проекті бюджету я не бачу механізмів стимулювання експорту, поповнення статутних фондів банків, створення кредитно-гарантійної установи. Все це – механізми подолання від‘ємного сальдо та підтримки вітчизняного виробника», – наголосив Президент України.

Також Глава держави зазначив, що «бюджет повинен відображати національні пріоритети. Громадян цікавить дієздатність системи безпеки і оборони, непідкупність судової системи, доступна і якісна медицина і освіта, а значить – впевненість у завтрашньому дні. І бюджет повинен набути своєї найважливішої якості – двигуна розвитку країни».

Глава держави вважає позитивним кроком намір збільшити інвестиційні видатки. «Але мільярдні кошти запропоновано розподілити у непрозорому форматі. Для суспільства це означає – гроші підуть невідомо куди і будуть втрачені для України. Тому переконаний – до формування прозорого та логічного механізму розподілення інвестиційні ресурси мають накопичуватись», – наголосив В. Ющенко.

Президент України закликав урядовців дотримуватись однієї смислової лінії в усіх сферах. «Не можна двічі демонстративно долати вето Президента України на закон про встановлення мораторію на підвищення цін на житлово-комунальні послуги і потайки скорочувати соціальні видатки у бюджеті. Я підпишу Закон про встановлення мораторію на підвищення цін на житлово-комунальні послуги і щиро бажаю Уряду його виконати, попередньо врахувавши нову реальність у бюджеті», – зазначив В. Ющенко.

Окремий акцент В. Ющенко пропонує зробити на приватизаційних процесах, запланованих на 2007 рік. За його словами, сьогодні в діяльності структур, що займаються приватизацією, немає логіки, а тому принципи, за якими Урядом сформовано список об'єктів для приватизації, потребують додаткового пояснення. «До цього переліку включено масу малоцікавих для інвесторів об'єктів. А ключові об‘єкти, які мають знаходитись у приватних руках та здатні суттєво поповнити бюджет країни, залишаються в управлінні державою. Чи не тому, що інтереси держави намагаються підмінити інтересами окремих чиновників?» – поставив запитання Президент. На переконання В. Ющенка, процедура приватизації має стати прозорою, умови конкурсу зрозумілими і однаковими для всіх. Уряд зобов'язаний виправити ситуацію.

Що стосується організації державної влади, кадрових питань та ротацій в органах державної влади, то найближчим часом ці завдання будуть обговорені Президентом із Генеральним прокурором України, Головою Служби безпеки України, Міністром внутрішніх справ та керівниками місцевих органів влади.

Безумовно, голови ОДА повинні тісно співпрацювати з представниками органів місцевого самоврядування. Але будь-яке партнерство постає лиш на взаємній основі, а відтак, відповідальність має бути спільною з центральною владою.

Що стосується центральної влади, то, на думку Президента, Закон про Кабінет Міністрів повинен бути прийнятий найближчим часом. «Це – вимога Універсалу національної єдності, про виконання якого треба вести окрему розмову, не в стінах Уряду, а в публічному форматі, звітуючись перед суспільством. Існуючим проектом ми знову зміщуємо центр впливу, хоча головна ідея полягає у збалансуванні владної системи. У законопроекті не запропоновано вирішення таких ключових питань, як взаємодія Глави держави і виконавчої влади, взаємодія виконавчої і судової гілок влади тощо. Я вже не кажу про питання інституту державної служби, зокрема запровадження посад державних секретарів, що залишились поза увагою документа», – вкотре наголосив Президент.

Президент підкреслив, що Україна виявила нову якість економічної стабільності, яка має бути підкріплена політичною стабільністю, зокрема ефективним механізмом взаємодії всіх гілок влади. «Я категорично закликаю не асоціювати процес введення в дію конституційної реформи із перетягуванням влади. Нам потрібний механізм ефективної взаємодії з усіма гілками влади. Як Гарант Конституції я відповідаю за збереження балансу у владі й суспільстві. Сподіваюсь – ми досягнемо порозуміння», – додав Глава держави.

 

Прес-служба Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн