Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Робоча група презентувала доопрацьований з урахуванням пропозиції від районів проект Перспективного плану

25 червня 2015 - 14:50

Сьогодні члени робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Запорізької області презентували доопрацьований проект Перспективного плану формування територій громад Запорізької області, створений з урахуванням пропозиції від районів.

Взявши слово, перший заступник голови Запорізької обласної ради, заступник голови робочої групи Світлана Абдурахманова акцентувала увагу на важливості реформування адміністративно-територіального устрою країни.

Більш важливого завдання у влади сьогодні нема. Треба не бідкатися чи шукати способів залишити все, як є, а працювати над створенням насправді спроможних громад, - сказала Світлана Абдурахманова і наголосила на необхідності відкритого діалогу між владою та громадами в цьому питанні.

Враховуючи, що проект Перспективного плану формування територій громад Запорізької області, запропонований його розробниками, не знайшов одностайної підтримки на місцях, Офіс Реформ у Запорізькій області провів серію консультативних зустрічей в усіх районах регіону. Так, за словами керівника Запорізького Офісу Реформ Олександра Свистуна, впродовж 35 робочих днів експертами Офісу проведено 33 зустрічі з громадами в усіх районах області. За цей час від мешканців регіону отримано та опрацьовано понад 100 пропозицій і зауважень щодо формування територій громад.

Працюючи з сільськими та селищними головами, керівниками районних державних адміністрацій, громадськими організаціями, активістами громад, нам вдалося не просто роз’яснити принципи та переваги децентралізаційної реформи, а й перетворити відвертих противників реформування на його прихильників, - сказав Олександр Свистун.

Суттєвим проривом в роботі Офісу Реформ його керівник назвав розробку навчального модуля, який допоможе всім, зацікавленим в проведенні реформи, отримати всю необхідну інформацію. За допомоги Дніпропетровського регіонального інституту державного управління при Президентові України та Запорізької облдержадміністрації сьогодні розробляється і готується до старту дистанційний курсу«Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади».

Секретар робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Запорізької області, начальник управління містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації, головний архітектор області Олександр Билим подякував членам районних робочих груп, всім, хто зробив свій внесок в розробку майбутнього перспективного плану формування територій громад Запорізької області.

Пропозиції і офіційні протоколи робочих груп надійшли від 17-ти (з 20-ти) районів. «Білими плямами» поки що залишаються території Гуляйпільського, Пологівського та Приазовського району. На цих територіях поки що не дійшли остаточної згоди щодо кількості і меж майбутніх громад.

Результатом кропіткої роботи обласної влади та районних рад і адміністрацій стало деяке подрібнення в порівнянні з першим варіантом: замість 48 запланованих територіальних громад на мапі Запорізької області з’явилось 70 спроможних одиниць. 

Під час засідання робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Запорізької області представники громадськості висловили низку зауважень щодо невідповідності об’єднавчого процесу у правовому полі.

Директордепартаментусоціальногозахистунаселенняоблдержадміністрації

Ігор Мещан, який також входить до складу робочої групи, запропонував при об’єднанні враховувати потреби 40 тисяч отримувачів соціальних послуг, які не мають змоги виходити за поріг власного будинку чи квартири.

Секретар робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Запорізької області Олександр Билим розвіяв побоювання, запевнивши, що Перспективний план – це ще не підстава для остаточного об’єднання, а бачення ситуації на територіях.

Законодавчі зміни та поправки необхідні, 100 відсотків. Але ми не маємо права зупинятись на півдорозі, - підкреслила перший заступник голови Запорізької облради Світлана Абдурахманова.

Члени робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Запорізької області підтримали пропозиції, отримані від районів Запорізької області. Після доопрацювання проекту Перспективного плану з урахуванням цих пропозицій і зауважень, документ буде винесений на розгляд Ради регіонального розвитку, а потім – на сесію Запорізької обласної ради. 

 

Прес-центр Офісу Реформ

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю