Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Куйбишевці підтримують добровільне об’єднання громад

23 липня 2015 - 17:11

Куйбишевці підтримують добровільне об’єднання громад

У Куйбишевому відбулося громадське обговорення питання про добровільне об’єднання територіальних громад. Судячи по тому, як жваво і більше того гостро проходило обговорення, у районному будинку культури зібралися найактивніші члени куйбишевської громади.

Вела засідання в.о. селищного голови секретар Куйбишевської селищної ради Наталія Суржик. На зустріч із керівником Офісу реформ в Запорізькій області Олександром Свистуном та депутатом обласної ради Олегом Мнихом прийшли заступник голови райдержадміністрації Л.Д. Рябовол, начальник відділу містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства райдержадміністрації головного архітектора району О.П. Тищенко.

Наталія Суржик, яка розповіла про процес децентралізації, про робочу групу, яка діє в районі та наголосила, що громадське обговорення організоване для того, щоб люди поділилися своїми думками щодо добровільного об’єднання громад, внесли пропозиції, отримали відповіді на запитання. Наталя Суржик охарактеризувала зміст територіальної реформи, головним пріоритетом якої є збільшення можливостей жителів сіл в отриманні послуг, в тому числі і адміністративних. Кожній громаді буде надано статус обласного значення, фінансовий ресурс сіьських, селищних рад збільшиться на 60 відсотків від податку з доходів фізичних осіб. Нині ці кошти надходять до районного бюджету, і, відповідно, розподіляються до державного і обласного. Реформа дає об’єднаній територіальній громаді широкі повноваження. Збільшуються повноваження і, відповідно, кількість робочих місць. Також Наталія Суржик зазначила, що такі обговорення проходять зараз у всіх селах.

Перед куйбишевцями виступив керівник Офісу реформ в Запорізькій області Олександр Свистун. Він повідомив, що Офіс реформ вже розпочав пілотний проект з Комиш-Зорянською громадою, яка планує провести об’єднання до виборів 25 жовтня поточного року, розповів про проект Перспективного плану громад, який був прийнятий сесією обласної ради. Із 299 громад різних рівнів в Запорізькій області залишається 69. При розробці цього плану були враховані побажання сільських голів не приєднувати сільські громади до міст обласного значення.

Як підкреслив Олександр Свистун, Офіс реформ в Запорізькій області отримав більше 130 пропозицій та зауважень. Межі районів залишилися без змін. Він також надав інформацію по фінансовій спроможності майбутньої Куйбишевської територіальної громади. За даними департаменту фінансів облдержадміністрації, у разі об’єднання обсяг її доходів загального фонду складе 29 млн. 335 тис. Доходи без урахування трансфертів з державного бюджету складуть 16,5 млн. Зростання закріплених доходів після об’єднання в громаду складе 8,5 мільйонів гривень (це - 210 відсотків). Зараз бюджет на одного куйбишевця складає 589 грн., після об’єднання – 1276 грн. Крім того залишається базова дотація, яка буде надаватися об’єднаній громаді і складе 84 тис. грн., освітня субвенція 9 млн. 545 тис., медична субвенція – 2 млн. 745 тис. Щодо прогнозованого обсягу видатків загального фонду, то Олександр Свистун надав такі цифру: 27 млн. 429 тис. Якщо подивитися на баланс, то можна зробити висновок, що Куйбишевська об’єднана громада є дійсно фінансово спроможною, оскільки доходи перевищують видатки близько на два мільйони гривень.

Вислухали куйбишевці і депутата обласної ради. Олег Мних зазначив, що при прийнятті перспективного плану об’єднання громадян він виступав опонентом Офісу реформ, насамперед критикуючи те, що люди на місцях отримали дуже мало інформації щодо реформи. Він – за зміни, але люди повинні бути обізнаними. Олег Іванович побував не на одному подібному зібранні громадян по нашій області. Наголосив, що у деяких і менших громадах на збори приходило набагато більше жителів. Закликав депутатів, як районної ради, так і сільських, селищних рад, бути активнішими.

Організатори та гості відповіли на запитання жителів селища.

Куйбишевці поділилися й своїми думками щодо об’єднання. Виступи були хоча й емоційними та обґрунтованими. Запитували куйбишевці, чому на зборах немає представників сіл, які будуть об’єднуватися в одну громаду, адже необхідно знати і їх думку, які позитиви отримаємо після змін. Були висловлені й прогнози щодо інфраструктури нової громади, яка потребує дуже багато вкладень. Чи вистачить на це коштів? Запитували, чи матиме можливість фінансово спроможна громада забезпечити себе і ще й розвиватися? Як буде поставлена соціальна сфера? Як громада прийматиме рішення? На зібранні виступаючі висловили своє бачення децентралізації, аргументуючи цифрами, який сьогодні районний бюджет і що буде в майбут-ньому. Було також зазначено, що так як раніше жити далі вже не можна. Жителів селища цікавили й питання з використання землі, утримання доріг, майбутніх виборів та інші.

Наприкінці Олександр Свистун детально роз’яснив деякі питання та наголосив, що ті громади, які будуть сьогодні в авангарді щодо об’єднання, отримають державну фінансову субвенцію, буде можливість отримати кошти з фонду державного розвитку, регіонального розвитку на створення інфраструктури.

На зібранні куйбишевці підтримали пропозицію щодо добровільного об’єднання громад.

 

Прес-центр Офісу Реформ

Читайте також

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя