Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Офіс реформ провів консультації щодо роз’яснення положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»

24 липня 2015 - 11:41

Офіс реформ провів консультації щодо роз’яснення положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»

Відверта розмова про головне: в приміщенні Токмацької райдержадміністрації відбулась робоча нарада з роз’яснення положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Консультації з головою Токмацької РДА ГурамомДжіоєвим та його заступниками, членами робочої групи з підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад Токмацького району провели директор Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун за участі депутатаЗапорізької обласної ради Олега Мниха. Головним стало  питання формування Молочанської міської територіальної громади (Молочанська, Виноградненська, Долинська, Таврійська, Коханівська ради) в рамках пілотного проекту об’єднання громад Запорізької області.

Нараду відкрив голова райдержадміністрації ГурамДжіоєв, який зазначив, що першочерговим завданням на сьогодні є прийняття вірного рішення про створення нової спроможної громади, адже саме ця реформа позитивно вплине на зростання фінансових ресурсів місцевого самоврядування, забезпечить, в першу чергу, ефективне використання цих ресурсів, що вплине на розвиток громади та її території. Голова району також зауважив, що в країні набирає обертів процес добровільного об’єднання громад, і саме ми повинні взяти участь у цьому процесі та розглянути перспективні плани формування території спроможної Молочанської міської громади, яка буде проектною моделлю майбутніх об’єднаних громад.

Директор Офісу реформ у Запорізькі області Олександр Свистун детально роз’яснив присутнім ключові нововведення і розкрив вигоди, які місто або село отримають після реформування. При цьому спирався на конкретні фінансові показники і бюджетні та інфраструктурні можливості. Присутніх на нараді цікавили питання щодо загрози безробіття теперішнім працівникам сільради, перспективи розвитку освіти, фінансування медицини тощо. Олександр Свистун, відповідаючи на всі питання, довів до відома деякі статті ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад», а саме зазначив, що  стаття 10 цього закону визначає, «що держава здійснює фінансову підтримку добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст шляхом надання об’єднаній територіальній громаді коштів у вигляді субвенцій на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади. Пропозиції щодо надання фінансової підтримки об’єднаній територіальній громаді вносяться Радою міністрів Автономної Республіки Крим, відповідною обласною державною адміністрацією за поданням місцевої ради об’єднаної територіальної громади Кабінету Міністрів України не пізніше 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому передбачається надання такої фінансової підтримки».

Для зустрічі Офіс Реформ підготував презентацію, листівки та методичні матеріали, які полегшують сприйняття інформації про децентралізаційну реформу для мешканців громад Запорізької області.

У формі жвавої дискусії було обговорено всі можливі недоліки та очікувані результати цієї реформи.  Висловлюючи свою думку щодо змін територіального устрою, присутні запросили членів робочої групи на територію сільських рад для роз’яснення цієї реформи та надання відповідей на питання  пересічних жителів.

 

Прес-центр Офісу Реформ 

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби