Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Керівник Офісу реформ в Запорізькій області: «Запоріжці розуміють, що об’єднання в громаду відкриває перед ними небачений до сьогодні спектр повноважень»

27 липня 2015 - 17:39

Керівник Офісу реформ в Запорізькій області: «Запоріжці розуміють, що об’єднання в громаду відкриває перед ними небачений до сьогодні спектр повноважень»

На розгляд сесії обласної ради у серпні поточного року можуть бути готовими чотири громади. Це стало можливим завдяки розумінню людей ефективності переформатування стосунків між центром і громадами. І не в останню чергу – завдяки тій інформаційно-роз`яснювальній роботі, що її провели керівник та експерти Офісу реформ у Запорізькій області.

Після ухвалення проекту Перспективного плану формування територіальних громад на сесії Запорізької облради 7 липня поточного року,Запорізькою обласною владою та Офісом реформ в Запорізькій області визначені території, які отримали статус пілотних проектів об’єднання громад Запорізької області. Зокрема, «пілотними» були визначені шість громад: Берестівська сільська територіальна громада Бердянського району, Веселівська селищна територіальна громада Веселівського району, Комиш-Зорянська селищна територіальна громада Куйбишевського района, Преображенська сільська територіальна громада Оріхівського району, Приморська міська територіальна громада Приморського району та Молочанська міська територіальна громада Токмацького району.

Працюючи в тісній співпраці з цими громадами, Офіс реформ в Запорізькій області покроководовів майбутнім членам нових спроможних одиниць процедуру об’єднання.

- Мешканці сіл розуміють, що об’єднання в громаду відкриває перед ними небачений до сьогодні спектр повноважень, що їх наразі мають міста обласного значення. Життя вимагає, аби в селі або в районі більш стрімкіше розвивалось підприємництво, розвивалась інфраструктура доріг, комунікацій, інформаційних мереж, об’єктів соціального та культурного призначення, вирішувались питання забудови та благоустрою території. А все це можливо лише в спроможних громадах, - зауважує директор Офісу реформ в Запорізькій області Олександр Свистун.

В ході консультацій керівник Запорізького Офісу реформ зробив акцент на тому, що громади, які пройдуть шлях об’єднання, отримають податкові преференції, державну субвенцію, відкриють для себе можливості отримати кошти з державного фонду регіонального розвитку на підтримку інфраструктурних об’єктів.

За попередніми розрахунками, на розгляд сесії обласної ради у серпні поточного року можуть бути готовими чотири громади: Берестівська сільська територіальна громада Бердянського району, Веселівська селищна територіальна громада Веселівського району, Комиш-Зорянська селищна територіальна громада Куйбишевського району, Преображенська сільська територіальна громада Оріхівського району.

Крім того, до Запорізької обласної ради вже надійшлиперші повідомлення про створення спільних робочих груп з підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад від трьох сільських рад. А саме - Долинської сільської ради Запорізького району, Чапаєвської сільської ради Пологівського району та Преображенської сільської ради Оріхівського району.

 

Прес-центр Офісу реформ

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн