Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Запорізький Офіс реформ побував на території «пілотної» громади Оріхівщини

28 липня 2015 - 18:21

Запорізький Офіс реформ побував на території «пілотної» громади Оріхівщини

Офіс реформ в Запорізькій області провів консультаційну зустріч з питання роз’яснення положень Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” на території Преображенської сільської ради, котра увійшла до пілотного проекту об’єднання громад Запорізької області. Учасниками зустрічі були керівник Запорізького офісу реформ Олександр Свистун, депутат обласної ради, радник голови облради Олег Мних, голова райдержадміністрації М.Г.Проценко, Преображенський сільський голова В.А.Сідун, керівники та громадський актив Омельницької, Вільнянської, Новоселівської, Микільської сільських рад.

Як зазначив Олександр Свистун,основними характеристиками проекту Перспективного плану формуваннятериторій громад Запорізькоїобластіє те, що в результаті формування спроможних громад з 299 сільських, селищних та міських громад на мапі нашої області з’являться 69 громад різних рівнів. В процесі розробки цього документа були враховані побажання сільських та селищних голів про те, щоб не приєднувати їхні території до міст обласного підпорядкування. Тож, всі п’ять містобласногопідпорядкуваннязалишилися в своїх межах.

Офісом реформ було отримано більше ста пропозицій безпосередньо від жителів громад. Всі вони були розглянуті. Ті, що відповідали вимогам чинного законодавства, а також Методиці формування спроможних громад, були внесені на розгляд робочої групи при Запорізькій ОДА, яка і приймала остаточне рішення стосовно цих пропозицій. Межі районів нашої області залишилися без змін.

Зупинившись на питанні формування майбутньої Преображенської сільської територіальної громади, Олександр Свистуннавів конкретні цифри. Кількість населених пунктів, що входять до складу спроможної територіальної громади, складає 15, її площа - 367 кв. км. До майбутньої спроможної територіальної громади увійдуть п’ять сільських рад – Преображенська сільська рада (адміністративний центр), Омельницька, Вільнянська, Новоселівська та Микільська сільські ради. Ця громада відповідає усім вимогам Методики формування спроможних громад, яка була затверджена КМУ (кількість населення перевищує 5000, на території громади є всі необхідні заклади культури, спорту, приміщення для розміщення органів соцзахисту, центрів надання адмінпослуг, послуг у сфері ЖКГ).Окремо директор Запорізького Офісу реформ зупинився на питанні фінансової спроможності майбутньої територіальної громади.

За інформацією департаменту фінансів облдержадміністрації, обсяг доходів загального фонду об’єднаної громади складе 12 млн. 169 тис. грн. Доходи без урахування трансфертів згідно зі ст. 164 бюджетного кодексу України складуть 4 млн. 354 тис. грн. Зростання закріплених доходів після об’єднання громади складе майже 2 млн. або 185%.

Також Олександр Свистун озвучив дані зростання закріплених доходів у розрахунку на одного мешканця по кожній сільській раді: до об’єднання у с.Преображенка сума доходів на одного мешканця складає 378 грн, після об’єднання ця сума складатиме 745 грн 20 коп., бюджет Вільянської сільської ради до об’єднання складає 516 грн на одного мешканця, після об’єднання - 745 грн, Микільської сільської ради - до об’єнання 548 грн на одного мешканця, після об’єднання 745 грн, Новоселівської сільської ради – до об’єднання 401 грн, після об’єднання – 745 грн, Омельницької сільської ради 341 грн до об’єднання, 745 – після.

В середньому, зростання йде більше, ніж в два рази. Крім того, залишаються всі ті трансферти, субвенції, які передбачені чинним законодавством: 1 млн 804 тис. грн складе базова дотація, освітня субвенція - 4 млн 796 тис. грн, 1 млн 214 тис. грн. - медична субвенція. Є прогнозований обсягвидатків загального фонду - 8 млн 866 тис. грн. Ця цифра дозволяє чітко сказати, чи є громада фінансово спроможною, чи не є такою. Якщо подивитися на баланс бюджетних коштів, а саме доходи «мінус» видатки, то ця сума складе 3 млн 303 грн, або 137%. Перевищення доходів над видатками є свідченням того, що громада є фінансово спроможною і в майбутньому зможе ефективно надавати послуги, які передбачає реформа, жителям об’єднаних територіальних громад. Крім того, обсяг закріплених доходів бюджету розвитку складає 17 тис. 531 грн.

Керівник Офісу Реформ в Запорізькій області розповів також, які переваги отримає майбутня об’єднанатериторіальна громада. У першу чергу, мова йде про «три кити» цієї реформи – повноваження, ресурси та відповідальність. Об’єднана територіальна громада в перспективі отримає такі права та повноваження, які наразі мають міста обласного підпорядкування (це самостійність у прийнятті рішень щодо економічного розвитку території, залучення інвестицій, що в перспективі дозволить створити нові робочі місця). Консультації та всебічну допомогу з питань залучення інвестицій надаватиме інвестиційне агентство, яке найближчим часом буде створено при облдержадміністрації.

Ще одним важливим аспектом цієї реформи є фіскальнадецентралізація, яка передбачає, в першу чергу, що об’єднана територіальна громада буде самостійно приймати рішення стосовно формування місцевого бюджету. Під широкий спектр повноважень, які делегує держава на місця, передбачена досить широка база надходжень до місцевих бюджетів.

Разом з тим, на місця перекладається суттєва частка відповідальності з центру. Стосовно Преображенської об’єднаної громади: зараз спільно з Офісом реформ та облдержадміністрацією проводиться пілотний проект, до якого увійшли всього шість тергромад Запорізької області з різних районів, які вже зараз мають на меті встигнути об’єднатися до майбутніх місцевих виборів, що відбудуться 25 жовтня цього року. Держава передбачила три форми відповідної фінансової підтримки саме для таких пілотних.

Перше джерело фінансової підтримки – це державний фонд регіонального розвитку (на Запорізьку область припадає близько 100 млн. грн., і певна частка цих коштів може бути освоєна об’єднаними тергромадами вже цього року). По-друге – це субвенція, яка передбачена Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» і яка має надійти на впровадження інфраструктурних об’єктів (її загальний фонд складає близько 3,5 млрд грн., 120 млн. з яких - на Запорізьку область), перерозподіл цих коштів буде залежати від площі об’єднаної тергромади та кількості сільського населення, яке увійде в таку громаду; Третє джерело фінансової підтримки (ініціатива місцевої влади) – планується внесення пропозицій на позачергову сесію облради щодо фінансової підтримки з обласного бюджету пілотнихтергромад, які будуть взірцем для інших громад. Для прикладу, на Дніпропетровщині на кожну об’єднанутергромаду з обласного бюджету виділено 5 млн грн.

-         Тож, є певні заохочення, стимули, щоб встигнути об’єднатися, - зазначив Олександр Свистун. Закон передбачає, що процедура об’єднання потребує близько 175 днів (це граничний термін і на практиці об’єднання може бути проведене швидше).

Офіс реформ в Запорізькій області отримав певні рекомендації та роз’яснення з цього приводу від комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування та регіональної політики. Якщо розпочати процедуру об’єднаннязараз, то до 27 серпня можна встигнути об’єднатися (саме на цю дату запланована сесія обласної ради, де буде розглядатися питання створення нових тергромад як нових адміністративно-територіальних одиниць базового рівня). Тож, є всі можливості і шанси провести вибори 25 жовтня вже за новою системою, обрати органи місцевого самоврядування, закінчити поточний рік, виходячи з тих бюджетів, які є наразі в сільських радах, і в 2016 році розпочати жити по-новому, отримати повний спектр повноважень, фінансові ресурси, які передбачає реформа, і відповідати за всі рішення, які прийматимуться на територіях.

 

Ще один важливий аспект - інститут старости.

Староста – це посадова особа місцевого самоврядування, яка, в першу чергу, виконує представницьку функцію тієї сільради, яку він представляє, бере активну участь у процесі підтримки лобіювання тих фінансових проектів, які стосуються відповідної території, надає всебічну допомогу в плані надання різних документів жителям громади. Положення про старосту приймають місцеві органи самоврядування, де будуть чітко визначатися його основні права, обов’язки, функції, кількість помічників, секретарів.

Члени громад вирішуватимуть, скількистарост буде воб’єднанійтериторіальній громаді (на кожнесело- окремий староста чи один обслуговуватиме усі села). Всі послуги, які нині надає сільський голова, в майбутньому буде надавати староста. Коли мова йде про розширення спектру надання цих послуг, мається на увазі те, що послуги, які зараз надаються різними службами в районному центрі, наприклад,видача паспорта, надаватимуться в адміністративному центрі майбутньої об’єднаноїгромади. Серед основних послуг, які надаватиме староста, - державна реєстрація народження дитини, державна реєстрація смерті, шлюбу, дозвіл на розробку проекту земельного устрою щодо відведення земельної ділянки у власність, дозвіл на виготовлення технічної документації землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі, затвердження проекту та зміна цільового призначення земельної ділянки, дозвіл на виготовлення технічної документації щодо складання документів, що посвідчують право власності на земділянки, довідки про вирощування сільгосппродукції, про землеволодіння і багато інших.

У кожній об’єднаній територіальній громаді буде створено центр надання адміністративних послуг. Мін’юстом України розроблено сайт, через який отримувати відповідні послуги можливо в режимі он-лайн, замовити необхідну довідку, сплатити за неї через банківську картку і роздрукувати. Навіть без печатки такий документ матиме юридичну силу, його дійсність підтверджує спеціальне кодування. Кошти за надання адмінпослуг надходитимуть до місцевих бюджетів. І це лише перші кроки.

З 1 вересня цього року при облдержадміністрації розпочнеться навчальний курс з питань реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади, і кожен бажаючий зможе отримати знання в режимі он-лайн, щоб в майбутньому бути посадовцями місцевого самоврядування і заповнити ті вакансії, які виникнуть в результаті створення нових органів влади. Після навчання видається сертифікат.

Після наданої інформації директор Офісу Реформ Олександр Свистун відповів на запитання присутніх. Серед них –користування земельними ділянками в межах та за межами населеного пункту, можливість пропискиу власному будинку за відсутності техпаспорта на нього. Хвилювали також питання соціального обслуговування жителів об’єднаних громад, особливо людей похилоговіку та інші.

Депутат обласної ради Олег Мнихвніс доповнення, зазначивши, що проект Перспективного плану формуваннятериторій громад Запорізькоїобласті булоухвалено на 44-йпозачерговійсесіїоблради. Він ще раз наголосив на перевагах та преференціях, які отримають об’єднанітериторіальнігромади, торкнувсяпитанняповноважень старости, джерел надходжень до бюджетів об’єднаних громад.Як він повідомив, у вересні цього року 20 осіб з Запорізької області поїдуть до Польщі переймати досвід, йде активний пошук потенційних інвесторів. Оріхівський район представлятимуть Преображенський сільський та Комишуваський селищний голови.

 

Прес-центр Офісу реформ

Читайте також

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень