Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

До спостереження за екологічною ситуацією в області готується більш жорсткий моніторинг

31 липня 2015 - 11:30

Питання організації системи державного екологічного моніторингу стану забруднення атмосферного повітря м. Запоріжжя розглянуто на нараді. яку провела заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Ірина Каткова за участю представників  обласного центру  гідрометеорології, Головного управління Держсанепідслужби в Запорізькій області, Запорізької міської ради та Державної екологічної інспекції у Запорізькій області. Були визначені основні проблемні питання у роботі системи моніторингу, ефективність природоохоронних заходів підприємств щодо зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря під час несприятливих метеорологічних умов, розглянуто пропозиції щодо заходів з покращення стану забруднення атмосферного повітря в м. Запоріжжя та області.

За даними Головного управління статистики, обсяг викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря від стаціонарних джерел по області за 2014 рік склав 206,7 тис. тонн, що на 39,2 тис. тонн (або на  15,9%) менше, ніж за 2013 рік. Зменшення  обумовлене, головним чином, скороченням обсягів виробництва найбільшими підприємствами-забруднювачами атмосферного повітря в порівнянні з 2013 роком.

Основний внесок у забруднення атмосферного повітря області  вносять два підприємства ВАТ «Запоріжсталь» та   ВП «Запорізька ТЕС» ПАТ «Дніпроенерго» - сумарно 78%.

Так, у 1-2 кварталі 2015 року обсяги викидів від Запорізької ТЕС  склали 59,220 тис. тонн (що на 13,292 тис. тонн або на 25% більше, ніж у 1-2 кварталі 2014 року). Збільшення викидів підприємством  обумовлено підвищенням виробництва електричної енергії на 1002,189 млн.кВт/год, збільшенням використання вугілля на 475,919 тис. тонн.

Основним забруднювачем м. Запоріжжя, що впливає на динаміку обсягів викидів у м. Запоріжжі, є ВАТ «Запоріжсталь». Обсяги викидів ВАТ «Запоріжсталь» за 1-2 квартали 2015 року збільшились і склали 29,876 тис. тонн (що на 0,673 тис .тонн більше, ніж у 1-2 кв. 2014 року). Це відбулося за рахунок збільшення обсягів виробництва чавуну.

Великі обсяги викидів забруднюючих речовин приводять до перевищення гранично допустимих концентрацій окремих речовин у атмосферному повітрі.

         Запоріжжя - єдине місто в області, де проводяться дослідження стану атмосферного повітря на постах спостереження забруднення. Спостереження за рівнем забруднення атмосферного повітря проводиться Державною гідрометеорологічною службою на п’яти  стаціонарних постах за такими забруднюючими речовинами: пилом, діоксидом сіркою, діоксидом азоту, оксидом азоту, оксидом вуглецю, фенолом, фтористим воднем, хлористим воднем, формальдегідом.

Рівень викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря залишається незмінно високим.  За даними Запорізького Гідрометцентру, за півріччя цього року продовжились  перевищення гранично-допустимих концентрацій (ГДК) по двооксиду азоту та фенолу  вдвічі,  по формальдегіду - в 1,7 раза. По оксидах азоту спостерігається постійне збільшення кількості перевищень ГДК.

За багаторічними даними санітарно-гігієнічного моніторингу атмосферного повітря Держсанепідслужби, кількість досліджень атмосферного повітря, що не відповідають гігієнічним вимогам, залишається стабільно високою і складає 20%. Найбільш забрудненими стабільно є Орджонікідзевський, Заводський і Шевченківський райони міста. При цьому значне забруднення атмосферного повітря в м. Запоріжжя відбувається за рахунок пилу (56,5 % від усіх перевищень), з'єднань фенолу (63,3%), сірководню (66,6%) і сірковуглецю (41,3%). Перевищення цих інгредієнтів реєструвалися в межах від  1,3 до 1,8 раза  ГДК. Уперше за останні роки показники захворюваності й поширеності по окремих нозологіях в Запорізькій області перевищують середні показники в Україні. Так, викликають тривогу показники захворюваності по таких нозологіях як новоутворення,  бронхіальна астма, хвороби шкіри і підшкірної клітковини, системи кровообігу, вроджені аномалії системи кровообігу.

Важливу роль у формуванні високого рівня забруднення атмосфери в місті відіграють кліматичні особливості регіону. Такими є несприятливі метеорологічні умови розсіювання шкідливих викидів (НМУ). Проте система регулювання викидів шкідливих речовин, що існує в місті, у період НМУ не спрацьовує. Проблемою на сьогодні є організація контролю за підприємствами щодо виконання заходів по скороченню викидів у період НМУ і самої методики підготовки попереджень про НМУ.

За результатами  наради фахівці дійшли висновку про необхідність упровадження більш ефективних заходів з моніторингу стану забруднення атмосферного повітря м. Запоріжжя. Також було запропоновано наступне: направити звернення до Міністерства екології та природних ресурсів України  щодо перегляду керівних документів по природоохоронних заходах під час  несприятливих метеорологічних умов та приведення їх у відповідність до чинного законодавства України; суб’єктам моніторингу підготувати пропозиції щодо обґрунтування збільшення постів спостереження, перегляду переліку контрольованих речовин, необхідності оновлення обладнання постів; визначити умови створення Геоінформаційної системи моніторингу довкілля.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі