Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Офіс реформ у Запорізькій області просить законодавців спростити процедуру утворення тергромад

17 серпня 2015 - 17:50

Офіс реформ у Запорізькій області просить законодавців спростити процедуру утворення тергромад

Запорізький Офіс реформ направив листа голові комітету Верховно Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого саоврядування Сергію Власенку, в якому просить підтримати проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» (щодо узгодження процедур добровільного об`єднання територіальних громад та проведення чергових місцевих виборів) (№2373а від 15.07.2015 р).

В обґрунтуванні необхідності прийняття зазначеного Закону України сказано:

«Одним із суттєвих недоліків існуючої системи місцевого самоврядування є залишки тоталітарної політичної системи та командно-адміністративної економіки, які становили основу радянської епохи, в частині не розмежування повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів в повному обсязі, що призводить в окремих випадках до фактичної ієрархії рівнів органів місцевого самоврядування. Тому надавати органам місцевогосамоврядуванняобласногорівняповноваженнящодооб'єднаннятериторіальних громад базового рівня є фактичнимзакріпленнямтакоїмайжерадянськоїсистеми у майбутньому».

Звернутися до нардепа і його колег Офіс реформ у Запорізькій області змусив той факт, що депутати Запорзької обласної ради своєю відсутністю на позачерговому засідання сісії, під час якого повинна була відбутися формальна процедура утворення теритоіальних громад, фактично перекреслили сподівання 35-ти тисяч запоріжців утворити спроможні громади і провести чергові місцеві вибори за новою системою.

І це при тому, що Офісом реформ у Запорізькій області та активістами громад було проведено кропітку роботу, яка за стислий проміок часу дала колосальний ефект.

На глибоке переконання керівника Офісу реформ у Запорізькі області Олександра Свистуна, даний законопроект зняв би перепони і дав можливість громадам, які прийняли рішення про об`єднання, реалізувати волю людей та їхнє право об`єднатися і взяти на себе відповідальність за розвиток своїх теритрій. 

 

Прес-центр Офісу реформ

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств