Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Польські експерти і практики децентралізації діляться досвідом із запорізькими самоврядовцями

25 вересня 2015 - 16:50

В рамках проекту «Децентралізація на практиці. Польський досвід місцевого самоврядування та нові рішення в Україні» цими днями в Запорізькій області проходить семінар-майстерня «Польський досвід та український шлях до децентралізації – питання та відповіді».

У напівформальній обстановці  експерти та працівники польських органів самоврядування ґмін і повітів не просто діляться досвідом впровадження реформ в Польщі із представниками міських, районних та сільських рад та громадськими активістами. Польські колеги розкладають «по поличках» весь процес децентралізації: від його передумов до вигод реформи для пересічних мешканців.

Як підкреслив керівник Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун, сьогодні, коли більшість територій Запорізької області не є спроможними, без реформування місцевого самоврядування вже не обійтися. Саме економічний чинник, за словами Олександра Свистуна, є головним стимулом для децентралізації влади в Україні. 

Як зазначив керівник консалтингової компанії  RES Consulting, експерт у сфері місцевого самоврядування (Республіка Польща) Томаш Бартніцкі, зміни, здійснені у Польщі 25 років тому, кардинально змінили країну на краще.

- Звичайно, ми ще не живемо в раю, але готові поділитися досвідом із українцями, із запоріжцями, - сказав Томаш Бартніцкі.

Те, що реформу з децентралізації в Польщі здійснювали не зверху, а громади на місцях, підтвердила й член міської ради столиці Варшава Дорота Збінковська.

Про управління та планування в органах місцевого самоврядування та участь місцевих громад у процесі прийняття суспільних рішень запорізьким працівникам місцевого самоврядування розповів мер міста та гміни Загуж

Ернест Новак.

Додамо, що польський проект «Децентралізація – вже!» з підвищення кваліфікації кадрів, які впроваджуватимуть процеси децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування на рівні громад, охоплює 10 областей східної та південної України. Крім Запорізької, до нього увійшли Сумська, Полтавська, Харківська, Дніпропетровська, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Луганська і Донецька області.  

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області