Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тваринники можуть отримати додаткові кошти на здешевлення взятих кредитів

26 листопада 2015 - 09:28

Тваринники можуть отримати додаткові кошти на здешевлення взятих кредитів

Стан реалізації програм державної підтримки агропромислового комплексу за рахунок державного бюджету 2015 року було розглянуто під час всеукраїнської селекторної наради, що відбулася під головуванням першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослава Краснопольського. 

За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, запорізькі тваринники  виявилися достатньо активними учасниками державної програми, яка дозволяє отримати компенсацію за кредити, взяті на  вирощування та розведення великої рогатої худоби. Відбирає суб`єктів для отримання права на компенсацію за кредитами  та  лізинговими платежами конкурсна комісія, яку було створено розпорядженням голови облдержадміністрації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки заходів у агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів».

За результатами  засідань конкурсною комісією до переліку підприємств агропромислового комплексу, які мають право на отримання  компенсації відсоткової ставки за кредитами банків, включено 53 заявки від 33 суб`єктів господарювання з розрахунковою сумою компенсації в межах дії кредитного договору на поточний рік у сумі  11167 тис. грн.

Перевага була надана 14 суб`єктам (18 заявок), які мають чистий дохід (виручку) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній рік до 10 млн. гривень з сумою компенсації 1,943млн. грн.  і двом суб`єктам (5 заявок), які провадять діяльність з вирощування та розведення великої рогатої худоби молочних порід, іншої великої рогатої худоби з сумою компенсації 3,133 млн. грн. Задоволено також 30 заявок інших 17  підприємства  на суму 6,091 млн. грн.

Проте бажаючих долучитися до програми здешевлення кредитів  більше. У зв’язку зі значним попитом аграріїв Департамент агропромислового розвитку заявив про додаткову потребу в компенсаційних коштах в обсязі 2185 тис. грн. ще для  семи суб’єктів господарювання. Наразі підбиваються підсумки використання коштів за програмами регіонами України, тож у Департаменті сподіваються, що не витрачені іншими областями гроші будуть перерозподілені, у тому числі на користь аграріїв Запорізького краю.  

Станом на 24 листопада суб’єктам господарювання фактично сплачено  8929,3 млн. грн. компенсацій або 80% від загальної суми, виділеної для області. Залишок коштів складає 2237,7 млн. грн. або 20 %.

У Департаменті агропромислового розвитку нагадують, що відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України від 28.10.2015 № 884 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки галузі тваринництва, та визнання такими, що втратили
чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», бюджетні кошти спрямовуються з метою розвитку галузі тваринництва та підвищення її ефективності суб’єктам господарювання агропромислового комплексу для виплати часткового відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення телиць, нетелей, корів вітчизняного походження та племінних телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного і м’ясного напряму продуктивності, племінних свинок та кнурців (класу “еліта”), племінних вівцематок, баранів, ярок; відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими у національній валюті, для покриття витрат, пов’язаних із закупівлею молодняку сільськогосподарських тварин, обладнання для тваринницьких ферм і комплексів; вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів та утворених на кооперативних засадах м’ясопереробних підприємств.

Головним розпорядником бюджетних коштів і відповідальним виконавцем бюджетної програми є Міністерства аграрної політики та продовольства України. Для отримання часткового відшкодування за цими напрямками суб’єкти господарювання області, які відповідають цим вимогам, можуть звернутися до відповідних комісій Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. Із вищезазначеною Постановою КМУ можна ознайомитися на сайті Мінагрополітики України.

Проте, як попередив під час селекторної наради перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, конкурсні комісії в областях не завжди правильно використовують свої повноваження щодо надання компенсації аграріям за фінансування, отримане за державною програмою здешевлення кредитів. Він наголосив, що Міністерство буде перевіряти такі факти із залученням контролюючих органів, а також доручив керівникам Департаментів агропромислового розвитку взяти це питання під особистий контроль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров