Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про санітарно-епідемічний стан населених пунктів Мелітопольського району

22 січня 2007 - 17:52

За повідомленням санепідемслужби області, після надзвичайної ситуації, яка виникла на артилерійських складах під Новобогданівкою, проводиться постійний санітарно-гігієнічний та лабораторний контроль.

Фахівцями санепідслужби відібрано для досліджень на санітарно-хімічні показники, солі важких металів, радіонукліди 71 проба питної води з підземних джерел водопостачання і водорозподільчої мережі населених пунктів Новобогданівка, Спаське, Відродження, Привольне.

Зареєстровано відхилення по санітарно-хімічному показнику - „кольоровість" (природні властивості води підземних джерел). На мікробіологічні дослідження відібрано 48 проб води, зареєстровано одиничні відхилення від держстандарту „Вода питна" у пробах з водорозподільчої мережі Новобогданівки, Спаського. Відхилення пов'язані з незадовільним санітарно-технічним станом громадських водорозбірних колонок. Після проведення профілактичних заходів (ремонт, очистка оглядових колодязів) контрольні проби води нині відповідають гігієнічним нормативам.

Крім того, у зоні надзвичайної ситуації санепідслужбою проведено 72 дослідження атмосферного повітря, 57 - ґрунту на вміст солей важких металів і санітарно-хімічні показники, досліджувалась радіоактивність ґрунту та рослинності. Відхилень від санітарних вимог і правил не виявлено.

З початку 2007 року в населених пунктах, які опинилися в зоні надзвичайної ситуації, санепідслужбою для лабораторних досліджень якості питної води з підземних джерел і водорозподільчої мережі відібрано 28 проб на відповідність ДОСТу по санітарно-хімічних і бактеріологічних показниках. Відхилень не зареєстровано. 5 проб ґрунту та 4 проби води із свердловин відібрано і доставлено в лабораторію облсанепідстанції для проведення досліджень на вміст солей важких металів.

Відібрано 20 змивів з інвентаря та обладнання харчоблоку на наявність умовно-патогенної флори, 2 проби харчових продуктів на бактеріологічний аналіз, 1 проба - на якість термічної обробки, 1 проба - на калорійність, 1 проба - на "С" вітамінізацію, 1 проба води на бактеріологічний аналіз. Відхилень не виявлено.

Інфекційна захворюваність у Мелітопольському районі, у т.ч. в с.Новобогданівка та прилеглій до нього п'ятикілометровій зоні, знаходиться на рівні та зберігає багаторічні середньообласні тенденції.

Епідситуація по інфекціях, що керуються засобами імунопрофілактики, благополучна, захворюваність на кір стабілізована як в цілому по області, так і у цьому регіоні, де з липня випадків кіру не зареєстровано.

З метою профілактики вірусного гепатиту А, правцю, епідпаротиту, кіру, краснухи, грипу вирішене питання придбання імунобіологічних препаратів для проведення щеплень населенню с.Новобогданівка та прилеглій до нього п'ятикілометровій зоні.

Новобогданівка і прилегла до нього п'ятикілометрова зона сьогодні характеризується високими міграційними процесами серед населення, відноситься до зони високого ризику травматизму та до зони високого ризику виникнення епідемічних ускладнень.

Запорізькою обласною санепідстанцією підготовлено наказ від 16.01.2007р. № 07 „Про організацію моніторингу за станом довкілля, харчуванням, торгівлі та дитячих закладів Новобогданівки та Спаського Мелітопольського району". Для цього обласною санепідстанцією організовано виїзд у зону надзвичайної ситуації з метою оцінки санітарно-епідемічного стану населених пунктів та лабораторного контролю. Фахівцями облсанепідстанції у Новобогданівці та Спаському проведено відбір проб атмосферного повітря (5 проб), ґрунту (5 проб) та питної води з артезіанських свердловин (3 проби). Крім того, відібрано 3 проби питної води із артезіанських свердловин та 5 проб з водопровідної мережі фахівцями Мелітопольської райсанепідстанції. Проби проходять лабораторне дослідження.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей