Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Перші громади отримуватимуть всю необхідну підтримку для свого розвитку»

21 січня 2016 - 15:10

Під керівництвом в.о. голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання робочої групи з питань реєстрації та забезпечення функціонування об’єднаних територіальних громад Запорізької області. Участь у нараді взяли заступник голови-керівник апарату ОДА (стажування) Зінаїда Бойко, голова обласної ради Григорій Самардак, заступники голови облради Єгор Семенков та Владислав Марченко, керівник Офісу реформ у Запорізькій області Олександр Свистун та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації.

Учасники заходу обговорили питання заробітної плати апарату управління громад, створення та ліцензування медичних закладів на території громади, делегування повноважень між районним відділом освіти та відділом освіти громади при недостатній кількості штату, а також роботи територіальних центрів надання соціальних послуг.

За словами в.о. голови облдержадміністрації Костянтина Бриля, під час всеукраїнської селекторної наради з Віце-прем'єр-міністром Геннадієм Зубком було порушено тему проведення децентралізації. На сьогодні по всій Україні 96 із 160 об’єднаних територіальних громад мають проблеми з реєстрацією та відкриттям рахунків.

- Проаналізувавши ситуацію, влада області виявила подібні проблеми і у запорізьких громад. Тож, щоб обговорити існуючі питання та пропозиції, ми вирішили провести цей круглий стіл, аби об’єднані громади могли уникнути затримки з нарахуванням зарплат, забезпеченням бюджету та інших проблем. Ми розуміємо, що сьогодні у новостворених громад виникає чимало питань. Проте вони є пілотним проектом та майбутнім прикладом для інших. А отже наші перші громади отримуватимуть всю необхідну підтримку для свого розвитку, - підкреслив в.о. голови облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами керівника Офісу реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна, нині законодавством передбачено певний алгоритм перереєстрації новостворених громад. Аби на місцях було легше впроваджувати цей механізм у дію, Офісом реформ була розроблена покрокова інструкція. За її рекомендаціями три об’єднані громади вже зареєструвались. Інші завершать цю процедуру до кінця місяця.

Ще одне проблемне питання - проведення виборів старост у населених пунктах громад. Згідно з листом Центрвиборчкому України в кожному населеному пункті об’єднаної громади, де проживає більше 50 осіб, має бути обраний староста. Проте, за поясненням Олександра Свистуна, відповідно до законодавства, ці вибори не є обов’язковими і проводяться лише за рішенням членів громади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області