Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада області планує використати німецький досвід децентралізації та реформ

9 лютого 2016 - 15:36

За підсумками поїздки запорізької делегації до  землі Саксонія-Анхальт (ФРН) відбулася прес-конференція за участю голови обласної ради Григорія Самардака, заступника голови облдержадміністрації (стажування) Володимира Тоцького, директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА Владислава Мороко, начальника Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Артура Бойка та керівника офісу реформ у Запорізькій області Олександра Свистуна.  

За словами Григорія Самардака, головною метою поїздки було вивчити досвід проведення децентралізації, налагодити співробітництво в економічній, соціальній, культурній сферах. Адже у Запорізької області і землі Саксонія-Анхальт, яка свого часу належала до соціалістичної частини Німеччини, багато спільного: приблизно однакова територія, дещо більше населення – 2,3 мільйона, схожа інфраструктура. Свій шлях переходу до західноєвропейських стандартів вони долають уже 25 років, і досить успішно.

- Свого часу  земля Саксонія-Анхальт зіткнулася з такими ж проблемами перехідного періоду, як і ми зараз. І ми на власні очі побачили результати перетворень: тепер це розвинута економіка, високі стандарти життя. Тому для нас дуже важливий їх досвід, використання якого дасть нам шанс швидше розв’язати наші проблеми. Ми побачили і зрозуміли, куди маємо рухатися, - зазначив очільник обласної ради.

За три дні перебування запорізькі посадовці провели 12 офіційних зустрічей і перемовин, зокрема з президентом парламенту землі, державним міністром, керівництвом м. Магдебург, побували в університеті Анхальта, Інженерній палаті, ознайомилися з роботою сільськогосподарського підприємства  «Агро Бьордегрюнд» та  провідної енергетичної компанії GETEC GmbH тощо.

Заступник голови ОДА (стажування) Володимир Тоцький більш детально зупинився на реформах у сфері ЖКГ та інфраструктури.

- Нас вразили їх результати.  У них є такі самі   будинки, як наші «хрущовки», але вони провели санацію і тепер виглядають архітектурно сучасними. Завдяки впровадженню термомодернізації досягли економії тепла на 25%. Щоправда, це їм коштувало мільярдів євро, - повідомив посадовець.

Утім, за словами посадовців, назад вони привезли не тільки враження, а й конкретні пропозиції щодо співпраці. Так, з Інженерною палатою досягнуто домовленості про направлення запорізьких проектів тепломодернізації, де їм нададуть експертну оцінку та рекомендації щодо вдосконалення, до речі, наразі безкоштовно. У сфері пасажирських перевезень планується співпраця щодо поставок автобусів великої місткості з сучасними засобами зв’язку, обладнаними з урахуванням потреб людей з обмеженими можливостями. З факультетом сільського господарства університету є домовленість про обмін студентами, безкоштовне навчання та стажування тощо. У галузі культури німецька сторона береться лобіювати наші зусилля щодо внесення деяких об’єктів області до культурної спадщини ЮНЕСКО. Наразі ж у органах обласної влади розпочато підготовчу роботу до практичної реалізації спільних проектів.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Переглянути трансляцію можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=X-E_sMKnNGY

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць