Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область отримає 4 млн. дол. на боротьбу з хворобами системи кровообігу

10 лютого 2016 - 14:00

У Запорізькій області розпочалася реалізація  проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я - на службі у людей», який спрямований на вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу. Про його особливості та завдання під час брифінгу поінформували директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторія Клименко, ректор Запорізького державного університету Юрій Колесник та керівник групи консультантів проекту Владислав Одринський.

Як повідомила Вікторія Клименко, Світовий банк оголосив конкурс на впровадження проекту, в результаті якого переможцями вийшли вісім областей, у тому числі й Запорізька. На його реалізацію в області передбачено 4 млн. дол.. протягом двох років.

-  Понад 10 років основною причиною смертності є серцево-судинні захворювання. Головними факторами такого стану є, по-перше, безвідповідальне ставлення населення до свого здоров’я, по-друге, низький рівень профілактики та надання первинної медико-санітарної допомоги. Тому виділені на проект кошти будуть спрямовані насамперед на зміцнення матеріально-технічної бази ланки ПМСД, - повідомила посадовець.

Владислав Ординський деталізував, що для всіх 32 центрів первинної медико-санітарної допомоги, які функціонують в області, буде закуплено обладнання, медичні меблі, комп’ютеризовано робочі місця, запроваджено систему безперервного навчання лікарів. Крім цього, планується створити «школу здоров’я» для населення із груп ризику.

Основними заходами Проекту передбачено: додаткове навчання медичного персоналу центрів ПМСД ранньому виявленню та лікуванню пацієнтів із хворобами системи кровообігу, створення реєстру пацієнтів з такими захворюваннями та факторами ризику, запровадження стимулів для медичного персоналу.

Успішна реалізація проекту пов’язується також із участю університетської клініки ЗДМУ. За словами його ректора Юрія Колесника, тут надається найбільш фахова допомога, працює центр профілактики,   «школа здоров’я», яка набирає все більшої популярності серед людей, які розуміють, що хворіти – набагато дорожче, ніж берегти  здоров’я.

За результатами реалізації проекту очікується збільшення укомплектованості штатів ПМСД; підвищення доступності  та якості первинної медичної допомоги; зростання обізнаності населення щодо власних можливостей і послуг ПМСД у профілактиці хронічних захворювань; підвищення прихильності пацієнтів до лікування хронічних захворювань, що в довгостроковій перспективі призведе до зменшення смертності та інвалідності населення області від цієї патології.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону