Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Земля Саксонія-Анхальт і Запорізька область налагоджують культурний обмін

10 лютого 2016 - 11:42

Земля Саксонія-Анхальт і Запорізька область налагоджують культурний обмін

Під час поїздки делегації Запорізької області до землі Саксонія-Анхальт (ФРН) учасники двосторонніх зустрічей обговорили ряд актуальних питань розвитку культури. Про те, які це питання і як вони  вирішуються, поінформував директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Так, у рамках зустрічі з керівниками міста  Магдебург та представниками дорадчих органів ландтагу та мерії досягнуто попередніх домовленостей щодо культурного обміну. На запрошення німецької сторони творчі колективи Запорізької області візьмуть участь у традиційному фестивалі до дня міста Магдебург. Зі свого боку запоріжці передали до бібліотеки мерії перший том „Усної історії російсько-української війни 2014-2015 років”, виданий у Запоріжжі. Як зазначив Владислав Мороко, це видання дозволить більш чітко зрозуміти події останніх років в Україні, що є  важливо для розвитку  співпраці між нашими громадами.

Крім цього, запорізька делегація ознайомилася з діяльністю Міністерства культури і освіти землі Саксонія-Анхальт. У ході „круглого столу” німецька сторона презентувала власні здобутки у напрямку співпраці з ЮНЕСКО. Так, за останні роки основним акцентом роботи стало занесення до переліків всесвітньої культурної спадщини об’єктів архітектури – як окремих будівель, так і комплексів забудов. Представники запорізької делегації також презентували свої напрацювання в цьому напрямку. Зокрема, протягом останніх років тривала активна робота щодо занесення до списків ЮНЕСКО історико-культурного заповідника «Кам’яна Могила», що на Мелітопільщині. Цей об’єкт уже знаходиться з 2006 року в попередньому списку, а в 2016 році буде занесений до переліку об’єктів всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Втім,  на цьому запоріжці не збираються зупинятися – наступними об’єктами, які готуються до номінації, є курганний могильник „Солоха” та о. Хортиця. Представники Міністерства культури землі Саксонія-Анхальт запропонували надати всю можливу допомогу в прискоренні процесу створення номінаційного досьє та сприяти залученню до цього фахівців з Мюнхена та Берліна. Німецька сторона запропонувала розпочати роботу і в напрямку об’єктів архітектурної спадщини. Такими визначили два комплекси – «Соцмістечко» в м. Запоріжжя та «Садиба Попова» в м. Василівка.

Широка презентація «Усної історії російсько-української війни 2014-2015 років»  відбулася під час зустрічі запорізької делегації в Центральному бюро землі Саксонія – Анхальт з питань політичної освіти.

 - Соціально-політична ситуація всередині країни та зростаючі темпи дружніх відносин між Україною та Німеччиною вимагають від нас більш широкої просвітницької роботи в німецькому суспільстві. Саме тому важливо збільшити кількість зустрічей між представниками громадянського суспільства та наукової спільноти наших країн,  надати громадянам Німеччини інформацію про події в Україні з перших рук, без «північно-східних посередників», – зазначив Владислав Мороко.

За результатами презентації досягнуто домовленості про проведення більш широкої акції з ознайомлення саксонців з військово-політичною ситуацією в Україні в цілому та зокрема в Запорізькій області. Погоджено проведення презентацій у м. Магдебург ще трьох томів «Усної історії російсько-української війни 2014-2015 років» навесні 2016 року. Крім того, очільник Центрального бюро запропонував провести у серпні-вересні 2016 року презентацію пересувної експозиції «Історія Магдебурзького права» в музеях та бібліотеках Запорізької області. Запоріжці радо прийняли і цю пропозицію.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров