Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ринок праці в області виводять «з тіні»

29 лютого 2016 - 14:38

Ринок праці в області виводять «з тіні»

Робота щодо легалізації трудових відносин проводиться в межах обласної та територіальних комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

За даними Головного управління ДФС у Запорізькій області, у 2015 році залучено до оподаткування 12,3 тис. неоформлених найманих працівників, з них працевлаштовано на постійну роботу 11 тис. Встановлена для них заробітна плата склала 13,1 млн. грн. Сума податку з доходів, яка надходить до бюджету, становить 2,1 млн. грн.

Як повідомив директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ігор Мещан, завдяки цьому уповільнився процес скорочення чисельності працівників, застрахованих у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Так, минулого року чисельність зменшилася на 4,1 тис. працівників (на 0,8 %) і на 01.01.2016 становить 480,1 тис.

За підсумками 2015 року в 10 галузях економіки області рівень заробітної плати був нижчий, аніж по Україні, і різниця продовжувала збільшуватися в порівнянні з попередніми роками. Так, у будівництві – з 742 грн. у 2014 році до 1025 грн. у 2015 році, у торгівлі - з 1237 грн. до 1831 грн., у сфері фінансової та страхової діяльності – з 2783 грн. до 3627 грн.  Середня заробітна плата в Україні за 2015 рік становить 4195 грн. (по області  – 4200 грн.), або близько 170 у.о., що є найнижчим показником серед європейських країн. При цьому, реальна заробітна плата в області склала 80,8 % (по Україні – 79,8 %). Певною ознакою поширення виплати заробітної плати «в конвертах» у окремих галузях економіки є низький рівень середньогалузевої заробітної плати по області, порівняно із середньогалузевим показником по Україні.

За словами посадовця, чинне законодавство щодо легалізації зайнятості та заробітної плати не працює через низку причин. Так, незважаючи на створення Державної служби України з питань праці та її територіальних органів, відсутні необхідні нормативно-правові акти. Також негативно вплинули і мораторії на проведення перевірок суб’єктів господарювання, на яких є порушення законодавства у сфері праці.

У рамках роботи в цьому напрямку головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення доручено спільно з підрозділами Державної фіскальної служби, територіальними органами Державної служби України з питань праці, Національної поліції України провести наради з представниками середнього та малого бізнесу щодо легалізації трудових відносин і заробітної плати, а також  активізувати перевірки підприємств, на яких спостерігаються найнижчі рівні оплати праці, особливо у галузях торгівлі, транспорту, фінансової та страхової діяльності.



Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області