Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі нема тероризму, але є факти відмивання доходів

27 березня 2007 - 14:23

27 березня представники Державного комітету фінансового моніторингу провели у Запоріжжі навчальний семінар для фахівців з питань фінансового моніторингу у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму.

Після семінару заступник голови Держкомфінмоніторингу України Валерій Кірсанов і начальник Регіонального відділу Держкомфінмоніторингу України у Запорізькій області Лілія Кривонос провели прес-конференцію. Вони поінформували про основні засади державної політики у цій сфері. Зокрема, про розробку фахівцями установи законопроекту, який враховує усі міжнародні стандарти боротьби з тероризмом і відмиванням доходів. Норми, закладені у законопроект, дозволять вдосконалити систему державного контролю за незаконними фінансовими операціями. Планується законодавчо закріпити за Міністерством юстиції, Міністерством економіки і Міністерством фінансів функції контролю за обов'язковим проведенням фінансового моніторингу у підвідомчих галузях. Крім того, необхідно відпрацювати процедуру повернення грошей, одержаних злочинним шляхом, до Державного бюджету.

Так, заступник голови Держкомфінмоніторингу України Валерій Кірсанов, наводячи приклад резонансної справи, коли відмивалися гроші у сумі 2,7 млрд. грн, зазначив, що до бюджету було перераховано всього 52 тисячі.

Що стосується Запорізької області, то тут, починаючи з липня 2005 року, сформовано 26 узагальнених справ, які мали ознаки відмивання доходів. З метою встановлення факту злочинних діянь їх передано до правоохоронних органів. У процесі розгляду однієї з резонансних справ накладено арешт на майно вартістю біля 700 тис. грн. Загалом же було задіяно близько 2 млн. грн,- повідомила начальник Регіонального відділу Держкомфінмоніторингу України у Запорізькій області Лілія Кривонос. Проте вона відзначила і позитивний момент – у Запоріжжі немає тероризму. Стосовно причетності до відмивання доходів держслубовців посадовці зазначили, що до виявлення таких фактів мають опосередковане відношення, але у межах своєї компетенції теж борються з корупцією. Працюють «гарячі лінії», існує інтернет-сторінка, що забезпечує принцип прозорості у діяльності Держкомфінмоніторингу.

 

Управління інформації та зв'язків з громадмькістю

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону