Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Гуртом і складну реформу проводити легше

28 березня 2016 - 13:40

Об’єднати зусилля, підключити додаткові інформаційні та інтелектуальні ресурси, розширити можливості для реалізації децентралізаційної реформи на території Запорізької області. – Таку мету поставили собі учасники сьогоднішнього «круглого столу»  на тему «Перспективи залучення громадських організацій до реалізації реформи з децентралізації влади».

Активними учасниками заходу, організованому Запорізькою облрадою, стали консультанти  Запорізького Офісу реформ та очільник Запорізького регіонального відділення АМУ Ігор Бірюков. Консультант з правових питань, координатор роботи Офісу реформ Маргарита Трипольська розповіла про місію Офісу і зустрічі та заходи, які реалізує регіональний Офіс реформ за підтримки USAID та проекту «Прозорий, підзвітний, ефективний бюджетний процес на місцевому рівні в Україні».

За словами Маргарити Трипольської, значно активізувати роботу із залучення запоріжців до кола прихильників реформи допомогло введення в структуру Офісе консультанта з бюджетних питань, адже люди висловлюють готовність до об’єднання набагато скоріше, якщо бачать конкретні фінансові переваги від реформування.   

При цьому директор Запорізького регіонального відділення АМУ Ігор Бірюков не приховував, що реформу суттєво гальмують керівники територій, бо не бачать себе в керівництві майбутньої громади.

Як підкреслив перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков, сьогодні обласна влада мобілізує всі сили для прискорення процесу. При цьому він додав, що, крім організаційних заходів Запорізька обласна рада заохочує створення об'єднаних територіальних громад гривнею: вже на найближчій сесії кожна з 6-ти створених в Запорізькій області громад отримає на свій розвиток по 1 млн. Грн. з обласного бюджету.

Як зазначила заступник голови - керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко, спеціально створена робоча група, до складу якої увійшли співробітники обласної держадміністрації, депутати облради та консультанти Офісу Реформ, вже провела робочі зустрічі у всіх районах. На кожній території, визначеної, як центр майбутньої громади, точилися жваві (підчас непрості) дискусії про переваги і варіантах об'єднання.

- Якщо ми об'єднаємо зусилля ще й з громадськими організаціями, - ми отримаємо куди більш істотний результат, - сказала Зінаїда Бойко.

Дуже важливою вважає роботу з громадськими організаціями та голова постійної депутатської комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Запорізької обласної ради Дмитро Майстро. Поділившись своїм досвідом спілкування з запорожцями, він зазначив, що навіть працівники органів місцевого самоврядування поки до кінця не розуміють ефекту від реформи з децентралізації влади.

Серед пропозицій, озвучених громадськими по впровадженню децентралізаційних реформи, - розвиток сіл, залучення молоді, підготовка економічних викладок, що демонструють вигідні реформи для населення, виготовлення переконливою рекламної відео- і інформаційної продукції, спрямованої на створення позитивного іміджу реформи.

Підводячи підсумки «круглого столу», перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков подякував ученим, громадських активістів і представників неурядових організацій за готовність до співпраці.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку