Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Детінізація робочих місць та заробітної платні – гарантія соціальної захищеності запоріжців

29 квітня 2016 - 15:44

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулося засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення. Також участь у заході взяли голова Запорізької обласної федерації роботодавців та підприємців «Потенціал» Петро Ванат, керівник обласної ради профспілок Віктор Сластьон, представники обласного центру зайнятості, ГУ ДФС та ГУ Держпраці.

Учасники ухвалили зміни у складі обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення, пов’язані з кадровими призначеннями в облдержадміністрації. Також було обговорено стан зареєстрованого ринку праці області, напрями розв’язання проблеми безробіття шляхом удосконалення комунікацій між учасниками ринку праці, а також  організацію роботи щодо легалізації зайнятості населення.

Як повідомила директор обласного центру зайнятості Ірина Дуднік, за підсумками 2015 року рівень безробіття населення віком 15-70 років порівняно з 2014 роком зріс з  8,4 % до 9,7 %, тоді як по Україні він зменшився з 9,3% до 9,1%. Рівень зайнятості відповідно зменшився з 58,2% до 56,4%. Слід зазначити, що ці показники вперше за останні роки стали гірші, ніж середні по Україні.

Крім того, у 2015 році чисельність осіб, застрахованих у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зменшилася на 15,5 тисячі осіб і на 01.01.2016 склала 449,3 тисячі. Одночасно зменшилась і середньооблікова чисельність штатних працівників області на 24,3 тисячі осіб. Нині вона складає 384,4 тисячі.

Проведений аналіз свідчить, що в середньому по області на одного працівника, застрахованого у системі державного соціального страхування, припадає 1,3 пенсіонера. На деяких територіях області навантаження на одного працюючого склало 3-4 пенсіонери.

Крім того, різниця між чисельністю зайнятого населення та чисельністю працюючих, застрахованих у системі державного соціального страхування, свідчить про поширення «тіньової» зайнятості, рівень якої сягає 40%.

Як зазначив Костянтин Бриль, це питання на сьогодні є найбільш актуальним, оскільки такі працівники залишаються незахищеними у випадку хвороби, отримання травми на виробництві і, найголовніше, не матимуть змоги отримати пенсію.

- В умовах загострення політичної та економічної ситуації в державі стан ринку праці області змінився не на краще. Так, зменшилась кількість працюючих та наявних вакансій і відповідно зросла чисельність безробітних. У зв’язку з цим нам потрібно приділити увагу питанням детінізації робочих місць та заробітної платні, особливо у сферах сільського господарства, курортного відпочинку та транспортних перевезень. Для цього в регіоні розпочато перевірочні заходи на цих напрямках. Упевнений, що запоріжці розуміють обсяг проблем, пов’язаних із нелегальним заробітком, проте не завжди мають змогу вирішити проблему своїми силами. Відповідно наше завдання – допомогти їм у вирішенні цих питань, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів

Усиновлення дитини під час війни: що потрібно знати?

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону