Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

На карті Запорізької області незабаром з’явиться ще одна ОТГ - Новенська сільська територіальна громада

4 травня 2016 - 10:42

Сесія Новенської сільської ради Мелітопольського району стала ключовим етапом в процесі створення нової адміністративно-територіальної одиниці в рамках реформи з децентралізації, що активно впроваджується на території Запорізької області.

 У роботі історичної для громади сесії сільради взяли участь регіональні консультанти Запорізького Офісу реформ та експерти з питань децентралізаційної реформи області.

На запрошення голови Новенської сільської ради Валентина Бутенка, в сесійній залі були присутні і сусіди, які скоро стануть однією родиною, – представники Фруктовської сільської ради на чолі з головою Любов’ю  Снігір. З метою більш прозорого обговорення питання про об’єднання до заходу були запрошені місцеві ЗМІ, громадськість, члени робочої групи з питань децентралізації Фруктовської сільської ради.

Нагадаємо, Новенська сільська територіальна громада увійшла до Перспективного плану формування територій громад Запорізької області та отримала узгодження Кабінету Міністрів України як така, що відповідає методиці формування спроможних територіальних громад. На сьогодні складено паспорт громади, проведені фінансово-економічні розрахунки, відповідно до яких громада у такій конфігурації є фінансово самодостатньою і здатна виконувати делеговані повноваження та розвивати територію. За даними Департаменту фінансів облдержадміністрації, приріст бюджету у разі об’єднання складе 177 %. Планується, що адміністративним центром громади стане селище Нове, навколо якого об’єднаються 2 сільські ради – Новенська (6 населених пунктів) та Фруктовська (5 населених пунктів).

Депутатським корпусом Новенської сільської ради було прийнято рішення про надання згоди щодо об’єднання у нову територіальну громаду. Далі, за планом, - подальша робота з жителями громад та підготовка документів відповідно до чинного законодавства по процедурі об’єднання.

Під час виступу на сесії регіональний консультант з правових питань, координатор Офісу реформ, Маргарита Трипольська надала мелітопольцям практичні поради щодо підготовки юридичних документів по утворенню громади, поінформувала про основні законодавчі ініціативи, які наразі впроваджуються в рамках реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Радник голови обласної державної адміністрації з питань децентралізаційної реформи Олександр Свистун розказав присутнім про стан справ у вже об’єднаних громадах області, навів приклади щодо успішної співпраці громад з міжнародними донорськими організаціями та інше.

На переконання експертів, створення першої об’єднаної територіальної громади на території Мелітопольського району дасть поштовх для подальших процесів реформування владних повноважень та фінансових інститутів на півдні Запорізької області. Адже багатий ресурсами Мелітопольський край має беззаперечні переваги для розвитку в нових умовах. 

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»