Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

Василівці обговорюють перспективи об’єднання територіальних громад району

16 травня 2016 - 15:24

На запрошення Василівської районної державної адміністрації регіональні консультанти Запорізького офісу реформ 13 травня взяли участь у розширеній нараді з питань підтримки та впровадження заходів з добровільного об’єднання  територіальних громад району. До участі були запрошені члени районної робочої групи з питань об’єднання, представники обласної державної адміністрації, голови сільських, селищних рад, громадськість та представники районних ЗМІ.

Слідкуючи за процесами  впровадження реформи у сусідніх районах області василівці розпочали активне обговорення процесів об’єднання територіальних громад.

Під час наради регіональними консультантами Офісу було  зосереджено увагу на перевагах впровадження реформи,  поінформовано про фінансові стимули при об’єднанні. Регіональний консультант з правових питань, Маргарита Трипольська надала практичні поради присутнім щодо оформлення документів при ініціюванні об’єднання, розповіла про досвід роботи у вже об’єднаних територіальних громадах області.

Аргументи «за» об’єднання, навела консультант з бюджетних питань Олександра Оляніна, яка підготувала фінансові розрахунки спроможності майбутніх територіальних громад Василівського району. До розрахунків, зроблених у співпраці із фахівцями районного фінансового управління, враховувалась, в першу чергу, інфраструктура району, зокрема, кількість шкіл, дитячих садочків, ФАПів і розміру субвенцій, які виділяються на їхнє утримання. Також присутніх було поінформовано про можливості об’єднаних громад отримувати допомогу від донорів, що стане додатковим стимулом прискорити впровадження децентралізації на території Василівського району.

На сьогодні відповідно до Перспективного плану формування територій громад Запорізької області до Василівського району увійшли 4 громади: Василівська міська громада (Василівська міська рада, Верхньокриничанська, Кам'янська, Лугівська, Підгірненська сільська, та Широківська сільські ради); Дніпрорудненська міська громада (Дніпрорудненська міська рада, Балківська та Скельківська сільські ради);

Малобілозерська сільська громада (Малобілозерська сільська таОрлянська сільські ради); Степногірська селищна громада (Степногірська селищна рада, Приморська таП'ятихатська сільські ради).

З доповіддю також виступив начальник Управління архітектури та містобудування облдержадміністрації Олександр Билим, який поінформував присутніх про стан справ щодо об’єднання територіальних громад в області. Посадовець звернувся до представників сільських та селищних рад прискорити роботу щодо об’єднання, базуючись на нормативних документах Уряду та нагадав, що треба встигнути подати пропозиції до проекту Державного бюджету вже у новій конфігурації адміністративно-територіальних одиниць.

Запідсумками зустрічі було прийнято рішення посили інформаційну роботу безпосередньо на територіях та подальше обговорення об’єднання громад району.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку