Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прийомні батьки разом із дітьми вчаться жити разом

30 червня 2016 - 08:44

Четвертий рік поспіль  Служба у справах дітей облдержадміністрації організовує «Літню школу для прийомних сімей». На базі санаторію «Нива» у м. Бердянську 120 прийомних батьків із дітьми з 17 районів області протягом чотирьох днів змістовно провели час. Після організаційних зборів діти з батьками відвідали найбільший в Україні зоопарк-сафарі. Незалежно від віку діти із захопленням спостерігали за звірами, яких бачили тільки на картинках у підручниках. Такий подарунок став можливим за сприяння Бердянського міського голови Володимира Чепурного та директора зоопарку Ігоря Кальченка.

У заході  брали участь новостворені прийомні сім’ї, тож було влаштовано вечір знайомств.

За словами  начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації Антоніни Матвєєвої, метою школи є саме навчання батьків з питань, які найбільш уразливі при становленні прийомних сімей. Це адаптація дитини у новій сім’ї, входження до нового шкільного колективу, взаємовідносини з однолітками, з біологічними батьками і дуже делікатна тема, яку обходять навіть з рідними дітьми, це статеве виховання, роз’яснення  ризиків ранніх статевих відносин. Батьки часто розгублюються при необхідності  пояснити це підлітку, тож мали можливість пройти тренінг від експерта з прав дитини, голови секретаріату міжфракційного комітету Верховної Ради України «Захист прав дитини – пріоритет держави» Людмили Волинець. Рольові ігри та аналіз ситуації з життя прийомних сімей були вивчені батьками з постійним тренером літньої школи В. Мельниченко. Під час навчання батьків діти старшого віку були зайняті на тренінгу з  соціально-психологічної допомоги, а зовсім маленькі займалися з волонтерами, випускницями факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету.

На закритті літньої школи всі сім’ї отримали розвиваючі ігри, спортивне приладдя.

На думку Антоніни Матвєєвої, проведення таких шкіл дозволяє проводити державну політику щодо забезпечення права дитини на сімейне оточення, а працівникам служби – краще розуміти проблеми, з якими стикаються прийомні сім’ї, налагодити спілкування для взаємодопомоги. І, звичайно, відпочинок на узбережжі Азовського моря дітям разом з батьками сприяє не лише їх оздоровленню, а й зміцненню родинних взаємин.

Такий захід став можливий завдяки коштам обласного бюджету на фінансування обласної програми «Реалізація Конвенції ООН про права дитини», на що виділено 200 тис. грн. із розрахунку на 260 осіб. Також суттєву допомогу надали постійні партнери  Служби – громадська організація «Запорізький вектор» та фонд «Щаслива дитина».  Учасники були дуже вдячні за гостинний прийом, забезпечення побутових умов та якісне харчування адміністрації та всьому обслуговуючому персоналу санаторію «Нива» м. Бердянськ.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?