Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Децентралізація

У Запоріжжі відбувся семінар «Реформа з децентралізації влади в Україні. Можливості та виклики для територіальних громад»

4 липня 2016 - 09:30

Децентралізаційний марафон продовжує крокувати Запорізькою областю. Так, з метою проведення інформаційних заходів щодо роз’яснення реформи органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади регіональними консультантами Запорізького офісу реформ (проект ПУЛЬС) у співпраці з представництвом Фондуім. Фрідріха Еберта в Україні забезпечено організаційну підтримку у проведенні дводенного семінару «Реформа з децентралізації влади в Україні. Можливості та виклики для територіальних громад».

Учасниками стали представники органів місцевого самоврядування з 20 районів області, посадові особи від міст обласного значення, а також сільські голови, які наразі ініціюють процеси об’єднання нових територіальних громад з Приморського, Токмацького, Кам'янсько-Дніпровського, Гуляйпільськогорайонів.

З цікавими доповідями та фаховими роз’ясненнями для аудиторії виступили експерти з питань місцевого самоврядування та децентралізаційної реформиВсеукраїнської мережі фахівців-практиків регіонального розвитку РЕГІОНЕТ – Олександр Іваніна та Юлія Малько.

В рамках програми семінару учасники ознайомились з загальним профілем реформи, дискутували щодо змін у законодавстві процесів децентралізаційної реформи.Спілкувались щодо визначення та характеристик методики формування об’єднаних громад, провели практичні завдання по визначенню дійсної спроможності громад у відповідності до перспективного плану.

Окремий блок семінару був присвячений питанням співробітництва територіальних громад в рамках діючого законодавства, державному стимулюванню реформи, розповіли про шляхи фінансування проектів громад:державні фонди, міжнародні донорські організації, об’єднання бюджетів громад тощо.

Другий день семінару виявився не менш насиченим,експерти зробили акценти на проектному підході в управлінні розвитком громади танадали практичні поради щодо формування проектів розвитку територіальних громад. Учасники в рамках практичного завдання підготували проектні заявки на фінансування проектів громад за формою, що подається до Державного фонду регіонального розвитку.

Підсумовуючи семінар учасники подякували організаторам за отриманий досвід, корисні поради у застосуванні законодавства в рамках реформи та позитивні приклади вже об’єднаних територіальних громад.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.