Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада не допустить екологічної катастрофи в Степногірську

22 липня 2016 - 12:38

Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій зібралася на позачергове засідання для розгляду питання про порушення екологічної, санітарної безпеки, заходів охорони праці та будівельних норм на проммайданчику шахти сел. Степногірськ Василівського району. Захід провів заступник голови облдержадміністрації (стажування) Володимир Тоцький.

До обласної державної адміністрації звернулися Василівська райдержадміністрація, районна рада та Степногірська селищна рада з приводу ситуації, що склалася навколо майна та земельної ділянки ЗАТ «Стептехсервіс» у смт. Степногірськ.

Як пояснив комісії голова Василівської райдержадміністрації Валерій Кошеленко,  з 2014 року і до цього часу з порушенням законодавчих правил та норм демонтажу об’єктів підвищеної небезпеки здійснюється демонтаж будівель шахти, які належать ЗАТ «Стептехсервіс». Стовбури шахти діаметром 5 м і глибиною 100 м відкриті, що сприяє потраплянню сторонніх предметів та речовин до водоносних горизонтів. Така ситуація може призвести до непридатності водоносного горизонту для подальшої його експлуатації як джерела водопостачання, внаслідок чого Запорізький регіон може залишитися без питної води.

Земельна ділянка площею 67,36 га, на якій розміщено проммайданчик, передана у постійне користування ЗАТ «Стептехсервіс» для обслуговування будівель та споруд (землі промисловості).

11 березня 2015 року відбулося позачергове виїзне засідання обласної та Василівської районної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За його результатами  було прийнято рішення,  яким відповідним компетентним органам та організаціям, Василівській райдержадміністрації та Стеногірській селищній раді були визначені завдання щодо вирішення ситуації, що склалася на проммайданчику шахти ЗАТ «Стептехсервіс».

Однак вжитих заходів виявилося недостатньо для розв’язання  проблеми.

Згідно з висновками Білозерської комплексної геологічної експедиції Казенного підприємства «Південукргеологія» про стан шахтних стволів на марганцеворудному родовищі в м. Степногврськ існують ризики забруднення бучацького водоносного горизонту, який є основним джерелом водопостачання більшості території Запорізької області, тому необхідно вжити негайних заходів для ізоляції водоносного горизонту. Для запобігання екологічної катастрофи необхідно терміново зобов’язати відповідні організації загерметизувати шахтні стволи – негайно виконати  тампонаж.

За підсумками розгляду питання комісія визначила, що ситуація, що склалася на проммайданчику шахти ЗАТ «Стептехсервіс» у смт Степногірськ,  може призвести до екологічної катастрофи.

З метою запобігання її виникненню надано низку доручень Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Державній екологічній інспекції в Запорізькій області, Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області,  Державній установі «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Зокрема, вжити заходів щодо припинення та усунення порушень вимог чинного законодавства України на проммайданчику ЗАТ «Стептехсервіс»,  забезпечити постійний контроль за виконанням вимог нормативно-правових актів у сфері охорони навколишнього природного середовища, екологічної, санітарної безпеки та будівельних норм на проммайданчику шахти у смт Степногірськ. 

Василівській райдержадміністрації спільно із Степногірською селищною радою належить вжити заходів (при необхідності – звернутися до суду) щодо припинення права постійного користування ЗАТ «Стептехсервіс» земельною ділянкою, яка була передана для обслуговування будівель та споруд; звернутися до Державної служби геології та надр України щодо ліквідації гірничих виробок на території проммайданчика ЗАТ «Стептехсервіс» або їх тимчасової консервації; після повернення земельної ділянки до сфери управління Степногірської селищної ради опрацювати питання щодо виготовлення проектно-кошторисної документації на тампонаж  стовбурів шахти та подальшого проведення робіт з тампонажу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер