Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пам'ять Героя України Богдана Завади увічнена на вулиці, названій на його честь

27 липня 2016 - 08:40

У Запоріжжі встановили інформаційну дошку Герою України, лейтенанту Богдану Заваді, який загинув в зоні АТО два роки тому. Дошка встановлена за адресою вулиця Богдана Завади, 22 (колишня вулиця Мікояна) у Шевченківському районі міста. В урочистому заході взяли участь представники обласної та міської влади, військові, мешканці району.

Як розповіла вдова Героя України Тетяна Завада, її чоловік 5 липня 2014 року відправився служити у зону АТО. А вже 16 липня у Донецькій області на пів п’ятого ранку на українських військових напали. У ході бою 35-річний лейтенант Національної гвардії України, командир роти спецпризначення в/ч 3029 Богдан Завада прикривав особовий склад і особисто вів вогонь із протитанкового гранатомета. Він підбив БТР і знищив 10 терористів, чим допоміг перегрупуватися бійцям Національної гвардії на блокпосту, що врятувало життя 25-ти бійців.

- Мені розповіли, що чоловік загинув у районі села Маринівка  Донецької області 16 липня два роки тому. Проте його тіло так і не знайшли. Попередньо відомо, що його поховали на непідконтрольній території. Він взяв вогонь на себе та врятував хлопців. Він завжди був відповідальним, добрим батьком, щедрим чоловіком, гарним сином… Я іноді досі не вірю, що він загинув. За нашою ініціативою вулицю Мікояна назвали на честь Богдана Завади. Нам з сином у цьому домі надали двокімнатну квартиру. Саме тому було вирішено на цьому будинку встановити пам’ятну дошку. Обласна влада завжди допомагає вирішити будь-які питання чи проблеми, з якими ми звертаємось. Я дуже вдячна, що пам'ять героя увічнена в історії. Не можна забувати цього подвигу, - вважає Тетяна Завада.

У Богдана росте 13-річний син Олексій, який пишається батьком, проте дуже сумує без нього.

Начальник управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко повідомив, що на честь героїв АТО, борців за свободу та незалежність України в області перейменовано понад 26 вулиць. Проте відкриття на новій вулиці пам’ятної дошки – це перша урочиста подія. Наразі завдання обласної влади - активізувати просвітницьку роботу, більше розповідати людям про довго замовчувані сторінки сучасної гіркої української історії, показувати дітям приклад подвигів сьогоднішніх героїв.

- Відкриття інформаційної дошки, перейменування вулиць на честь героїв – це святий обов'язок, щоб пам'ятати, що сьогодні завдяки таким героям ми живемо в мирному місті. Ціною власного життя наші хлопці виборюють незалежність держави. Ми маємо знати та пам’ятати своїх героїв-захисників, – наголосив посадовець.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблого героя. До пам’ятного знаку на знак пошани поклали квіти.

Минулого року Президент України Петро Порошенко відзначив подвиг лейтенанта Богдана Завади та вручив Зірку Героя дружині загиблого Тетяні та батькам Валентині Борисівні й Олексію Федоровичу.

Богдан Завада назавжди залишиться в серцях людей, на його прикладі будуть виховуватися майбутні покоління, подвиг героя не забудуть.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області