Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Недобросовісна конкуренція в бізнесі

27 червня 2007 - 15:05

Світова практика захисту від недобросовісної конкуренції починається з прийняття Паризької конвенції з охорони промислової власності (1883 р.), основу якої складають торгові та інші чесні звичаї у підприємницькій діяльності як одне з джерел права. Цей акт міжнародного права, до якого Україна приєдналася у грудні 1991 року, становить частину українського національного законодавства.

Протягом 2006 року органами Антимонопольного комітету України опрацьовано близько 150 заяв суб'єктів господарювання про недобросовісну конкуренцію.

Запорізьким обласним територіальним відділенням у 2006 році припинено 10 порушень законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді недобросовісної конкуренції (у 2005 році – 3 порушення). Загальна сума штрафів, накладених на порушників у 2006 році, становить 6,009 тис. гривень (у 2005 році – 1,700 тис. гривень).

Наприклад, у 2006 році рішеннями адміністративної колегії територіального відділення дії перевізників ПП „Федченко”, ПП „Науменко”, ПП „Гавкалюк”, ПП „Буряченко”, ПП „Ніколенко”, ПП „Трубай”, що полягали у здійсненні перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування поза конкурсом, без укладення відповідних договорів з виконавчими комітетами, без отримання відповідного дозволу на такі перевезення на маршрутах, право на який на конкурсах отримано іншими перевізниками, визнано порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції.

Дії приватного підприємства „Драйв”, які полягали у використанні при виробництві та реалізації товарів побутової хімії (засобів чищення) позначення „Ерш” та етикеток, зовнішнє оформлення яких є схожим до ступеня змішування із зовнішнім оформленням етикеток засобів чищення товариства з обмеженою відповідальністю „МКП „Дніпроагрореконструкція”, яка має пріоритет на їх використання, рішенням адміністративної колегії територіального відділення визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції. Приватне підприємство „Драйв” з моменту отримання рішення відділення зобов'язано припинити використання позначення „Ерш” та зазначені етикетки при виробництві та реалізації товарів побутової хімії. За зазначене порушення приватне підприємство „Драйв” оштрафовано на 3000 грн.

Дії ТОВ „Пивна компанія” (м. Мелітополь) та ТОВ „Запорізький пивоварний завод № 1” (м. Запоріжжя) у вигляді використання запатентованої пляшки з позначенням „SUN Interbrew” (ВАТ „Сан Інтербрю Україна” (м. Київ)) у якості вторинної тари для розливу та реалізації пиво-безалкогольних напоїв також визнано відділенням такими, що мають ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді використання без дозволу уповноваженої на те особи знаків для товарів і послуг, що може призвести до змішування з діяльністю іншого господарюючого суб'єкта, який має пріоритет на їх використання. Використання запатентованої пляшки з позначенням „SUN Interbrew” у якості вторинної тари для розливу та реалізації пиво-безалкогольних напоїв порушує права власника свідоцтва на знак для товарів та послуг, оскільки може призвести до введення в оману споживачів щодо виробника продукції.

Як суттєве доповнення до чинного закону про захист від недобросовісної конкуренції передбачено включення норм щодо поширення інформації, що вводить в оману. Захист ринку і споживачів від оманливої реклами має розглядатися саме у контексті недобросовісної конкуренції, як це відбувається у країнах з ринковою економікою.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?