Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Бережний: “Ми не маємо права ризикувати здоров'ям та життям наших громадян”

27 липня 2007 - 16:00

Визнати стан організації перевезення небезпечних речовин на ДП “Кремнійполімер” незадовільним та заборонити цьому заводу здійснювати відправку небезпечних речовин з території підприємства без ретельного обстеження ємностей зі складанням відповідних актів. Таке рішення прийнято сьогодні на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій за участю першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Бережного, заступника голови ОДА Миколи Фролова, начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та захисту населення від наслідків Чорнобильскої катастрофи Володимира Янька та інших фахівців.

Причиною позачергового засідання стала подія, яка всталася вчора на станції Безлюдовка (10 кілометрів від Харкова). Тут при огляді цистерни з 30% соляною кислотою оглядачем було виявлено витік. Відправником речовини виявилося ДП “Кремнійполімер”. На цистерну був накладений бандаж, після чого речовину відправили для переливання у справну цистерну.

- Починаючи з квітня поточного року зафіксовано кілька випадків порушень, пов'язаних з транспортуванням небезпечних речовин з “Кремнійполімера”, які можна кваліфікувати як аварійні, що могли призвести до надзвичайної ситуації, - доповів Володимир Янько. Посадовець нагадав, що 19 квітня відбулося витікання 75 літрів соляної кислоти з цистерни на залізничній станції Запоріжжя-1, 26 травня – витік з цистерни з залізотрихлоридом на ст. Запоріжжя-Ліве, 13 липня – витікання 950 кілограмів соляної кислоти з пластикової ємності при транспортуванні автомобілем по вул. Північне шосе в Запоріжжі, а 26 липня при огляді цистерни з соляною кислотою оглядачем було виявлено випаровування небезпечної речовини. В усіх випадках речовина транспортувалась з ДП “Кремнійполімер”.

- Ми не маємо права ризикувати здоров'ям та життям наших громадян, - підкреслив Олександр Бережний, який головував на засіданні. Посадовець наголосив, що з огляду на складні кліматичні умови та техногенне навантаження, яке існує в регіоні, комісія та її штаб й надалі працюватимуть в цілодобовому режимі.

Обласна комісія також звернулась до керівників підприємств ВАТ “Укрграфіт”, ВАТ “Запоріжкокс”, ВАТ “Азмол”, ВАТ “Пологівський хімічний завод “Коагулянт”, КП “ЗТМК”, ДП “Кремнійполімер” з вимогою провести технічне обстеження стану рухомого складу, забезпечити усунення виявлених недоліків, провести ремонт рухомого складу на підприємствах, які мають ліцензію на проведення цих робіт. А також звернутися до прокуратури з проханням ретельно розслідувати обставини згаданих аварій.

На засіданні комісії також вирішено виділити з резервного фонду ОДА найбільш постраждалим від суботнього буревію районам орієнтовно 235,5 тисяч гривень (65 тисяч - Вільнянському, 90 тисяч – Веселівському, 80,5 - Мелітопольскому).

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області