Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Децентралізаційний марафон по-приазовськи: вдала комунікація та діалог з громадою

30 вересня 2016 - 15:34

У рамках реалізації плану заходів всеукраїнської акції «Децентралізаційний марафон» Офісом упровадження децентралізаційної реформи проведено виїзну консультаційну зустріч з представниками органів місцевого самоврядування Приазовського району – потенційними Приазовською та Нововасилівською селищними та Олександрівською сільською об’єднаними територіальними громадами.

До участі у заході долучились  заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, виконавчий директор регіонального відділення АМУ Ігор Бірюков, консультанти  Асоціації розвитку територіальних громад та представники місцевої влади.

Під час консультацій було зосереджено увагу на перевагах упровадження реформи, поінформовано про фінансові стимули при об’єднанні, надано практичні поради щодо оформлення документів при ініціюванні об’єднання. Також присутнім розповіли про можливості об’єднаних громад отримувати допомогу від донорів, що стане додатковим стимулом прискорити поліпшення соціальної інфраструктури  Приазовського району. Консультанти на позитивних прикладах роботи вже об’єднаних громад довели учасникам зібрання, що успішні результати є, зокрема це реалізація проектів розвитку соціальної інфраструктури за рахунок державної субвенції та інші проекти.

На сьогодні настрої у сільських голів різні: хто де у супротив реформі і взагалі процесам об’єднання і ті хто вже створили громаду. В районі вже утворено Ботіївську та Гірсівську сільську ОТГ.

У своїй доповіді Ігор Бірюков поінформував про роботу з міжнародними партнерами у впровадженні реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. Наприклад, тісна взаємодія та співпраця з урядом Сполучених штатів Америки USAID у рамках реалізації проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)» дає змогу сконцентрувати зусилля на реалізації  завдань реформи. Також розповів про успішне проведення «Децентралізаційного марафону» на території області.

Консультант з бюджетних питань Олександра Оляніна зупинилася на питанні  фінансових переваг для майбутніх ОТГ. У її розрахунках враховувалася, в першу чергу, інфраструктура району. Зокрема, кількість шкіл, дитячих садочків, медичних закладів і розмір субвенцій, які виділяються на їхнє утримання.

Одним із важливих завдань провідників реформи є не тільки роз’яснення суті і юридична підтримка, а й формування бази для змін законодавства, яке обслуговує реформу з децентралізації влади. Про це говорила регіональний консультант АМУ Маргарита Трипольська.

Під час дискусії учасники порушили низку питань, зокрема громади району, які вже об’єднались, чекають доленосного рішення від депутатів обласної ради щодо внесення змін до Перспективного плану формування територій громад у частині нової конфігурації об’єднання Ботіївської та Гірсівської громад.

Підсумовуючи зустріч, Зінаїда Бойко звернулася до присутніх з пропозицією не вагатись у прийнятті рішень щодо об’єднання, згуртувати зусилля та взяти на себе відповідальність за розвиток своїх територій.

 - Вважаю, що сьогодні відбулася плідна зустріч, ми розвіяли міфи, які поширюються, і спрямовані  проти реформи -  підкреслила посадовець.

Регіональними консультантами АМУ буде продовжено роботу з громадами Приазовського району щодо надання інформаційної та  методичної підтримки.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору