Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пташиний грип та свиняча чума оминули область

7 серпня 2007 - 15:25

За сім місяців поточного року вилучено з обігу майже 60 тонн небезпечної продукції тваринного походження, з якої понад 51 тонну утилізовано на Токмацькому ветсанзаводі. Про це на брифінгу в облдержадміністрації розповіла начальник управління ветеринарної медицини в Запорізькій області Валентина Стулова.

Вона запевнила журналістів, що якість продуктів на офіційних ринках та в торгівельній мережі не викликає сумніву, оскільки знаходиться під постійним пильним контролем ветеринарів. Зовсім інша ситуація на так званих стихійних ринках, куди, зазвичай, надходить м'ясо та молоко, які не відповідають ветвимогам. Присутній на брифінгу виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Валерій Черкаска, вчергове закликав населення не ризикувати своїм здоров'ям, купуючи товар на стихійних ринках.

Загалом ветеринарам області на цей час вдалося виконати основне своє завдання – забезпечити епізотичне благополуччя в Запорізькій області.

- Не було допущено виникнення гострих інфекційних захворюваннь, тобто високопатогенного пташинного грипу, сибірки, лептоспірозу, бруцельозу, класичної чуми свиней тощо, - зазначила Валентина Стулова. За її словами, нині активно провадиться профілактична робота з недопущення занесення на територію області збудників високопатогенного пташиного грипу та африканської чуми свиней, захворювання на яку зафіксовано в Грузії. Зокрема, вже зараз в усіх районах області проведено обстеження 129 свинарських господарств, виписано 30 приписів щодо усунення виявлених недоліків, відбулися одне засідання обласної й 17 районних надзвичайних протиепізотичних комісій, посилено державний інспекторський контроль у пунктах пропуску через державний кордон України.

Також ветеринарами постійно проводиться моніторинг на високопатогенний грип птиці. Станом на 6 серпня 2007 року досліджено 2329 проб сироваток крові домашньої птиці, 1871 проба – птиці приватних господарств, 254 - синантропної птиці, 200 - дикої птиці. Усі вони - з негативним результатом, тобто хвороби не зафіксовано.

Ще одним з чільних напрямків роботи ветеринарів області, є профілактика сказу серед тварин. Як розповіла Валентина Стулова, за шість місяців поточного року від цієї хвороби щеплено 65 тисяч собак, 25 тисяч котів, 2,4 тисячі голів великої рогатої худоби, розкладено понад 3600 принад проти сказу диких м'ясоїдних.

Довідка: загалом на території області станом на 1 липня поточного року налічується 179,3 тисячі голів великої рогатої худоби, 388,6 тисячі свиней, 58 тисяч овець та кіз, а також 5826 тисяч голів птиці.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку