Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Програма підтримки молочного скотарства ефективно допомагає тваринникам

12 жовтня 2016 - 11:46

Програма підтримки молочного скотарства  ефективно допомагає тваринникам

У цьому переконалися представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, побувавши у тваринницьких господарствах Токмацького району. Так, у ПрАТ "Райз-Максимко" фахівці ознайомилися з умовами утримання, годівлі та вирощування поголів’я великої рогатої худоби, доїння корів, ведення зоотехнічного обліку та документації.

Господарство, яке утримує 639 голів великої рогатої худоби, в тому числі 300 корів, подало до Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації заяву на проведення експертної оцінки з метою присвоєння статусу племінного репродуктора по розведенню поголів’я великої рогатої худоби української червоної молочної породи.

Показники продуктивності дійної череди корів у господарстві з кожним роком зростають. Надій молока на одну корову в минулому році склав 5370 кг, середній по області – 4101 кг. На сьогодні середньодобовий надій досяг 15,7 кг, тоді як по області – 14,9 кг.

За словами зоотехніка молочної ферми Клавдії Стрюк, у наступному році в господарстві планується нарощування поголів’я корів та увійти до числа  потенційних виконавців обласної Програми розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на 2014-2018 роки.

Також фахівці  відвідали ПрАТ "Міжрайплемпідприємство" цього ж району з метою перевірки ефективного використання коштів, які господарство отримало з обласного бюджету за приріст поголів’я дійної череди корів.

Цим господарством прирощено 30 голів корів, за які із загального фонду обласного бюджету нараховано та виплачено 150 тис. грн.

На отримані кошти господарство закупило поголів’я великої рогатої худоби, зокрема нетелів української чорно-рябої молочної породи.

Господарство, в якому зараз утримується 156 голів великої рогатої худоби, в тому числі 60 голів корів, розпочало займатися тваринництвом, зокрема молочним скотарством лише в  лютому 2014 року.

У цьому році тут завершено реконструкцію молочної лабораторії та  розпочато будівництво тваринницького приміщення на 120 голів для утримання молодняка великої рогатої худоби.

- На прикладі цих господарств ми переконалися в ефективній дії Програми, яка приносить реальну користь тваринникам. Іншим господарствам в області варто проявляти більше зацікавленості та  долучатися до участі в ній, - резюмувала заступник директора Департаменту Людмила Щербина.

Довідково. Програма розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Запорізької області на 2014-2018 роки передбачена на п’ять  років із щорічним виділенням коштів із загального фонду обласного бюджету в розмірі 1,0 млн. грн. із розрахунку 5,0 тис. грн. за кожну прирощену голову дійного стада корів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн